Vfonds subsidieert mislukt megaconcert voor 1,3 miljoen euro

25 september 2019, 12:03
Vfonds subsidieert mislukt megaconcert voor 1,3 miljoen euro
Vfonds subsidieert mislukt megaconcert voor 1,3 miljoen euro
Het fonds dat herdenkingen organiseert rond ‘75 jaar vrijheid’, heeft bijna 1,3 miljoen euro uitgegeven aan een popconcert in Normandië dat er nooit kwam, zo meldt NRC Handelsblad. Vfonds wordt gefinancierd door Nederlandse loterijen.
 
Reageren? Mail ons, of reageer via TwitterFacebook of Linkedin.

Vfonds subsidieerde de stichting Peace de Resistance, dat het Liberty Concert zou organiseren. Uit onderzoek van NRC zou blijken dat een deel van de 1,3 miljoen subsidie is besteed aan opdrachten aan bedrijven van initiatiefnemers en (ex-)bestuursleden van de stichting.  Zo huurde voorzitter Ruben van Zwieten – ondernemer en dominee in Amsterdam – zichzelf via zijn eenmanszaak voor 30.000 euro in als 'parttime CEO' en ontvingen de ondernemingen van de twee initiatiefnemers van het concert, Ilco van der Linde en Michiel Florusse, samen zo’n vier ton. De stichting gaf meer dan 100.000 euro uit aan vijftig buitenlandse reizen, onder meer naar de VS. Doel van veel reizen was het binnenhalen van sponsoren. Geld werd er echter niet opgehaald, blijkt uit interne documenten. De stichting ging vorige week failliet.

'Niet in strijd met statuten'
Volgens Ruben van Zwieten, voorzitter van de failliete stichting Peace de Resistance, waren zijn inkomsten als parttimetopman niet in strijd met de statuten. De betalingen ontving hij, zegt hij desgevraagd, immers niet voor zijn werk als stichtingsbestuurder, maar voor 'operationele werkzaamheden'. Volgens hem zijn de uitgaven van Van der Linde en Florusse bekeken door het bestuur. 'Er zijn geen onbehoorlijke dingen gebeurd. Ik denk wel dat het effectiever en efficiënter had gekund.'

Gewaagd plan
Voormalig commandant der landstrijdkrachten Mart de Kruif waarschuwde namens de Stichting Coördinatie 75 jaar Vrijheid al voor de plannen, meldt NRC. Volgens hem was sprake van een ‘gewaagd plan’, zonder degelijke onderbouwing. ‘Dit is een hoog risico’, aldus De Kruif. Desondanks zette het bestuur van het vfonds door.

Na kritiek van Britse veteranen stopte het vfonds de subsidie richting Peace de Resistance. Vorige week ging de stichting failliet. Uiteindelijk restte, in plaats van namen als Sting en Coldplay, een concert in Normandië voor 300 mensen met het Amsterdamse trio Zazi, twee Limburgse zangers en een doedelzakband.

Later deze week komt NRC met een uitgebreide reconstructie.

Bron: NRC.nl

Lees hier het volledige artikel op NRC.nl

Het vfonds heeft op haar eigen website uitgebreid verantwoording afgelegd over de gang van zaken. Het vfonds heeft vertrouwen als uitgangspunt. Maar, concludeert het fonds: ‘De ervaring met PdR/ Liberty Concert heeft ons geleerd dat het verstrekken van een subsidie in de basis gebaseerd op vertrouwen grote risico’s met zich kan brengen. Het vfonds heeft naar aanleiding hiervan besloten te verkennen of de toetsing van subsidieaanvragen aanscherping behoeft.' Het fonds betreurt het feit dat zij een groot bedrag heeft uitgekeerd en daar vervolgens onvoldoende voor geleverd heeft gekregen.

Lees hier de volledige reactie van het vfonds
 
gerelateerde items