Goede doelen weigeren mogelijke donatie Sywert van Lienden

Beeld: Önder Örtel/Unsplash.
Beeld: Önder Örtel/Unsplash.
8 juni 2021
Nieuws | | Filantropen

Nadat KWF Kankerbestrijding heeft laten weten geen interesse te hebben in een potentiële donatie van ondernemer Sywert van Lienden, weigeren ook Stichting Kinderen Kankervrij (KiKa) en het Prinses Máxima Cantrum voor kinderoncologie geld van hem aan te nemen. Van Lienden kwam de afgelopen weken in opspraak vanwege zijn veelbesproken mondkapjesdeal met het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), waar hij ruim 9 miljoen euro winst aan over zou hebben gehouden.
 
Afgelopen zondag reageerde Van Lienden in het tv-programma Buitenhof op de commotie die was ontstaan, nadat bekend werd dat de ondernemer 9 miljoen euro aan mondkapjesdeal met de overheid zou hebben overgehouden. In het tv-programma geeft Van Lieden zelf ook aan de winst ‘excessief veel’ te vinden. Daarom belooft hij het rendement op het geld ‘een maatschappelijke bestemming’ te geven. Daarbij dacht hij zelf aan een doel dat zich inzet voor ‘kankeronderzoek bij met name jonge mensen’ en ‘iets in de hoek van kansarme kinderen’. 

Geen interesse

KWF Kankerbestrijding liet op dezelfde dag nog weten geen interesse te hebben in het geld van Van Lienden. KiKa en het Prinses Máxima Centrum volgden daarna. ‘Wij nemen hetzelfde standpunt in als KWF Kankerbestrijding. Wij zijn net als KWF nog niet benaderd door Sywert, maar het geld is volgens mij niet van hem, het is belastinggeld en dat moet terug naar de overheid. Dus wij gaan dit geld niet aannemen’, liet een woordvoerder van het Prinses Máxima Centrum weten aan verschillende media.

Mondkapjesdeal

Van Lienden kwam de afgelopen weken in opspraak vanwege publicaties van de Volkskrant en Follow the Money. Aan het begin van de pandemie zou de ondernemer zich ‘belangeloos’ hebben ingezet voor de aanschaf van medische mondkapjes vanuit China, maar daarvoor een ‘geheime deal’ hebben gesloten met het ministerie van VWS. Via een BV zou hij met een aantal investeerders mogelijk een winst van 20 miljoen euro hebben geboekt.
 
Bron: NU.nl, de Volkskrant, Follow the Money
Lees ook: ‘Onze Bill Gates? Die heet bij ons in Nederland gewoon huishouden’