Toon alles (2)
Edwin Venema

Regeerakkoord: Verruiming onbelaste vrijwilligersvergoeding

10 oktober 2017, 15:00
Aan vrijwilligers kan momenteel onder voorwaarden een bedrag van maximaal €1500 per kalenderjaar als onbelaste onkostenvergoeding worden verstrekt. Dit bedrag wordt door het nieuwe kabinet met €200 verhoogd tot €1700.

De vrijwilligersvergoeding was al vanaf 1 april 2017 voor iedereen gelijk, ongeacht of iemand een uitkering heeft of niet. Vrijwilligers van 23 jaar en ouder krijgen een maximale vergoeding van €4,50 per uur met een maximum van €150 per maand en €1.500 per jaar. Dat bedrag is dus nu opgetrokken naar €1700. Voor vrijwilligers onder de 23 is de uurvergoeding maximaal €2,50. Vergoedingen tot deze maxima hebben geen invloed op de hoogte van de uitkering en zijn belastingvrij.
 
De afspraken over vergoedingen voor vrijwilligerswerk zijn door de Belastingdienst gepubliceerd nadat demissionair staatssecretaris Jetta Klijnsma net voor de verkiezingen besloten had dat de vrijwilligersvergoeding voor iedereen, ongeacht de uitkering, gelijk moet zijn. De Belastingdienst heeft dit nu geëffectueerd en de website aangepast. 
 
Voor mensen die alleen deze vrijwilligersvergoedingen krijgen tot het genoemde nieuwe maximum, zijn ze onbelast. De organisatie die het vrijwilligerswerk aanbiedt, hoeft deze vergoedingen niet aan de fiscus door te geven.
 
Vergoedingen die hoger zijn dan de genoemde maxima worden wel belast voor de loon- en inkomstenbelasting en/of hebben invloed op de hoogte van de uitkering.
gerelateerde items