Is Vero een alternatief voor Facebook en Instagram?

Is Vero een alternatief voor Facebook en Instagram?
Is Vero een alternatief voor Facebook en Instagram?
6 april 2018
Nieuws | | Fondsenwerving

Dat de populariteit van Facebook dalend is, is geen nieuws. Maar wie springt in het gat dat Facebook achterlaat? Jongeren gaan vooral aan de slag met Instagram en Snapchat, maar ook Instagram ligt nu onder vuur door het invoeren van algoritmes. De app Vero meent een serieus alternatief te zijn. Is dat zo?
 
Vero werd bedacht door de Libanese zakenman Ayman Hariri, de zoon van de Libanese oud-premier Rafik Hariri die bij een bomaanslag omkwam. Hij heeft een geschat vermogen van 1,3 miljard dollar en startte met de ontwikkeling van de app omdat hij zich ergerde aan het privacybeleid van sociale netwerken die inkomsten uit advertenties halen. Hariri zegt dan ook met Vero zo min mogelijk persoonsgegevens te verzamelen. Aanmelden kan met alleen een naam, e-mailadres en telefoonnummer en er worden volgens het bedrijf ook geen gegevens aan derden verstrekt. De achtergrond van Hariri is echter omstreden en critici betwijfelen de beloftes van het bedrijf.
 
Een half miljoen gebruikers in een dag
De app bestaat al sinds 2015, maar kreeg voet aan de grond toen Instagram vorig jaar een algoritme invoerde. Dat zorgde voor onvrede bij de gebruikers die massaal Vero gingen promoten. Ruim een half miljoen gebruikers op Instagram tagden hun berichten met #Vero en riepen op om de overstap te maken. Vero kreeg er zo in een dag een half miljoen gebruikers bij.
 
Wat kun je er eigenlijk mee?
De app lijkt op Instagram, maar biedt meer tools: behalve foto’s plaatsen kun je ook links, muziek, films, series en boeken delen die allemaal op je ‘feed’ terechtkomen. Je kunt eveneens laten weten waar je bent (geweest), hier een mening over geven of delen waar je nog graag heen wilt. Deze opties maakt Vero mogelijk door middel van samenwerkingen met diverse partners, zoals Apple.
Verder kun je je vrienden indelen in categorieën, mensen kunnen jou volgen of als vriend uitnodigen, je kunt boeken opzoeken en delen via iBooks, muziek opzoeken via Apple Music, plaatsen opzoeken en delen via FourSquare en films en tv-shows opzoeken en delen via themoviedb.org. 
 
Betaalde abonnementen
Vero is voor de eerste miljoen klanten levenslang gratis, maar daarna wil het bedrijf betaalde abonnementen gaan aanbieden. Hoe dat betaalmodel eruit zal gaan zien, is nog onduidelijk. Er komen geen advertenties, maar bedrijven kunnen wel een profiel aanmaken. Ook mogen er producten worden verkocht via Vero, waarvan het bedrijf een percentage zal inhouden.
 
Serieus alternatief?
Maar nu de hamvraag: is het een alternatief voor Instagram of Facebook? Ook Instagram, Twitter, Snapchat en zelfs Facebook hadden geen advertenties toen ze begonnen. En de eerste miljoen gebruikers mogen dan wel gratis op Vero, maar is de rest bereid te betalen? Instagram heeft momenteel 800 miljoen gebruikers en Facebook nog steeds 2,2 miljard. Een miljoen gratis gebruikers is dus maar een druppel op de gloeiende plaat. En dan de feeds: chronologische feeds zonder algoritme lijken een goed idee, maar het komt erop neer dat je feed wordt gedomineerd door de degenen die het meest posten. Over irritatie gesproken… Het laatste woord over Vero is nog niet gezegd. Wordt dus vervolgd.