Vernieuwde samenwerking KWF en NKI

20 maart 2015, 04:00
Vernieuwde samenwerking KWF en NKI
Vernieuwde samenwerking KWF en NKI
Om de impact van kankeronderzoek voor patiënten verder te kunnen vergroten, gaan KWF Kankerbestrijding en het Nederlands Kanker Instituut (NKI), het onderzoeksinstituut van het Antoni van Leeuwenhoek, een vernieuwde overeenkomst met elkaar aan. De samenwerking heeft als doel minder kanker, meer genezing en een betere kwaliteit van leven voor de kankerpatiënt. In een aparte overeenkomst is afgesproken dat het NKI jaarlijks 14 procent van de inkomsten van KWF Kankerbestrijding ontvangt (in 2014: 16 miljoen) om hoogstaand onderzoek te doen. Deze overeenkomst geldt in ieder geval tot 2019.

KWF meent dat kankerbestrijding in Nederland baat heeft bij het invullen van een voortrekkersrol door één nationaal instituut. ‘Het excellente wetenschappelijke onderzoek van het NKI is erg belangrijk voor onze verbintenis in de strijd tegen kanker. Het NKI heeft een zeer hoge wetenschappelijke output en efficiëntie. De rol van KWF gaat echter in deze samenwerking veranderen. Daarmee ontwikkelen we ons van onderzoeksfinancier pur sang tot facilitator van en investeerder in oncologisch onderzoek’, aldus Michel Rudolphie (foto), algemeen directeur KWF Kankerbestrijding.

Excellent onderzoek handhaven
Voor het doen van onderzoek is het NKI voor een groot deel afhankelijk van de opbrengsten van KWF Kankerbestrijding (sinds 1951). René Medema, voorzitter Raad van Bestuur: ‘Het Antoni van Leeuwenhoek is het enige Comprehensive Cancer Center in Nederland waar hoogwaardig onderzoek en uitstekende patiëntenzorg samengaan. Met de subsidie van KWF zijn wij in staat om onze positie als excellent instituut te handhaven en waar mogelijk verder uit te bouwen. Zo kan het NKI een nationaal kenniscentrum zijn en de voortrekkersrol zoveel mogelijk blijven vervullen voor specifieke gebieden die van belang zijn voor al het kankeronderzoek in Nederland.'
gerelateerde items