Vermogensfondsen VS houden ondanks groei hand op de knip

24 maart 2005
Nieuws | | Vermogensfondsen

Voor het tweede achtereenvolgende jaar zaten de aandelenmarkten in 2004 in de lift, en groeide het vermogen van de meeste Amerikaanse vermogensfondsen. Dit betekent echter niet dat in 2005 gemakkelijker de portemonnee wordt getrokken, concludeerde de gezaghebbende Chronicle of Philantrophy naar aanleiding van eigen onderzoek.

 

Ruim 140 vermogensfondsen stonden data af aan de Chronicle over de jaren 2003 en 2004. Belangrijkste conclusie naar aanleiding van deze informatie: het gemiddelde fondsvermogen groeide in 2004 met 5,1% ten opzichte van het jaar daarvoor. Van de 114 fondsen die al sinds 2000 verslag doen, zijn echter 80 nog niet terug op het niveau van het millenniumjaar.
Reden voor losbandigheid is er dan ook nog niet, aldus de meeste fondsen. Van de 139 fondsen die aangaven hoeveel gelden zullen worden weggegeven in 2005, stelden 67 fondsen dat de uitgaven in het nieuwe jaar op het niveau 2004 zullen blijven. Een kleine 60 fondsen zullen de uitgaven licht naar boven bijstellen. En 15 fondsen zullen nog minder uitgeven dan in 2003 al het geval was.
De lichte groei van het gemiddelde fondsvermogen, en de verwachte uitgaven in 2005, gaan vergezeld van een sterke groei van het aantal aanvragen van goede doelen en maatschappelijke organisaties. Deze groei van het aantal geldvragers is met name te wijten aan de bezuinigingsdrift van de regering Bush en leidt tot langere procedures bij de fondsen, stelt de Chronicle.
De Bill & Melinda Gates Foundation bleef ook in 2004 het best gevulde fonds, met een fondsvermogen van 27 miljard dollar. Het fonds groeide met 0,7% echter relatief bescheiden afgelopen jaar. De sterkste stijgers onder de tien grootste fondsen: de Ford Foundation (+13,1%) en de W.K. Kellog Foundation (+15,6%). De Lily Endowment leverde het meeste in (-20,9%).
Andere conclusies naar aanleiding van het onderzoek: de grote vermogensfondsen spendeerden in 2004 16 dollarcent van elke dollar die werd weggegeven aan overhead, en een relatief groot deel van de fondsen kende wijzigingen in het leiderschap. Van 7 van de Top-20 fondsen werd de directeur vervangen of is de zoektocht naar een nieuwe voorman in volle gang. De redenen achter de stoelendans zijn demografisch van aard. De oude garde executives maakt plaats voor een nieuwe generatie. (H.H.)