Toon alles (1)
Edwin Venema

Vermogen Del Prado naar eigen stichting ADP

31 december 2016, 09:00
De in september overleden ASMI-grondlegger Arthur del Prado heeft het grootste deel van zijn vermogen – geschat op ten minste 375 miljoen euro – ondergebracht in zijn Stichting ADP, die zich richt op het financieren van onderzoek naar zeldzame vormen van kanker. Dat meldt Het Financieele Dagblad.
 
375 miljoen euro vermogen
Arthur del Prado, die een direct belang in de fabrikant van chipmachines ASMI hield van ongeveer 15%, overleed op 9 september van dit jaar op 84-jarige leeftijd. Inmiddels is duidelijk dat de ASMI-oprichter het grootste deel van zijn vermogen heeft geschonken aan het goede doel en niet aan zijn familie, zo meldt het FD. Zijn aandelenpakket met een waarde van ongeveer € 375 mln is ondergebracht in zijn Stichting ADP.
 
Geen controle familie
Oprichter Arthur del Prado heeft zich volgens het FD altijd verzet tegen een verkoop of opsplitsing van ASMI: ‘Nu de familie zijn stemrecht opgeeft, heeft de Stichting ADP de vrijheid om zelf voor een opstelling te kiezen. Zakenbank ING concludeert dat de stichting niet wordt gecontroleerd door de familie Del Prado, 'in tegenstelling tot onze eerdere opvatting'.’
 
Beleidsplan ADP
FD: ‘Stichting ADP wil in 2017 drie onderzoeksprojecten starten voor ovariumtumoren, alvleesklierkanker en mondtumoren. Voor elk van de onderwerpen zal een projectleider (hoogleraar) en twee promovendi worden aangewezen. Deze onderzoeken zullen waarschijnlijk vier jaar duren, waarbij na één jaar een evaluatie zal plaatsvinden. De Stichting wil per onderzoeksproject € 1 miljoen ter beschikking stellen.’
‘Verder zal worden nagedacht over het opzetten van andere onderzoeksprojecten die binnen de doelstellingen van de Stichting vallen’, zo staat te lezen in het beleidsplan van de stichting dat in oktober is gepubliceerd.
 
Stichting ADP is geregistreerd als ANBI. Het bestuur bestaat uit: M.J.C. van Galen (Penningmeester),  M.A.J. Eijkman (Secretaris) en  M.L.B. van der Lande (Voorzitter).
 
►Bronnen: FD, Stichting ADP
♦Beleidsplan Stichting ADP lezen? Klik hier
►Wilt u voortaan elke donderdagochtend het laatste nieuws, opinies en achtergronden over de wereld van doneren & sociaal investeren? Voor een geheel kosteloos abonnement op DDB Journaal: klik hier.
 
 
gerelateerde items