Vermogen Amerikaanse vermogensfondsen 30% gekrompen

27 november 2008
Nieuws | | Vermogensfondsen

AMSTELVEEN (27 november) - Vermogensfondsen in de VS hebben dankzij de inzakkende aandelenmarkten waarschijnlijk ongeveer 30% van hun vermogen zien verdampen. Aldus Steve Gunderson, de invloedrijke president van de Council on Foundations.


Gunderson doet deze uitspraak in een interview met de Chronicle of Philanthropy. Hij balt de uitdaging waarvoor de sector de komende periode staat in één zin samen: "De behoeften zijn groter, de middelen beperkter."

 


Dankzij de verliezen op de aandelenmarkt moeten veel Amerikaanse vermogensfondsen hun donatiebeleid herzien, stelt Gunderson. Tegelijkertijd zegt hij ook verrast te zijn door de creatieve manier waarop de vermogensfondsen omgaan met de moeilijke situatie. Investeringsstrategieën worden herzien. En in sommige gevallen hebben vermogensfondsen ervoor gezorgd dat lokale leiders uit non-profit wereld, zakenleven en overheid met elkaar rond de tafel zijn gaan zitten.

 


"Er is geen twijfel aan dat wanneer we over enkele jaren terugkijken op deze economische crisis een van de werkelijk positieve punten de reactie van de filantropische sector zal blijken te zijn geweest," zegt Gunderson.

 


Gunderson heeft samen met Ralph Smith, voorzitter van de Council on Foundations, in oktober een brief geschreven aan zijn achterban (ongeveer 2.000 fondsen) waarin hij opriep om juist nu meer geld uit te geven en goede doelen te steunen. Die brief kwam hem op veel kritiek te staan. Sommige vermogensfondsen vreesden voor hun lijfsbehoud op termijn, als zij inderdaad nu ruimhartig de portemonnee zouden trekken.