Vermijd jeukwoorden in vacatureteksten

Zeg gewoon wat je bedoelt!
Zeg gewoon wat je bedoelt!
25 april 2018
Nieuws | | Fondsenwerving

Vacatures op The Fundraiser trekken de aandacht, zoveel is zeker. Zo opende Japke-d. Bouwma op 5 april het event Emerce Recruitment 2018 met een humoristisch betoog over jeukwoorden die recruiters gebruiken in vacatureteksten. Het eerste voorbeeld: een vacature van het Wereld Natuur Fonds op The Fundraiser voor een Chapter Lead Creative Content. Een wat?
 
In de wereld van fondsenwerving en marketing is het niet gemakkelijk om aan goed personeel te komen. Er lijkt meer vraag dan aanbod te zijn. Maar als je dan ook nog eens gebruikmaakt van vage teksten in je vacatures, dan kom je er zeker niet door. Het WNF vond dus ook geen Chapter Lead Creative Content, want wat is dat in hemelsnaam? Het blijkt gewoon een meewerkend voorman te zijn, een coördinator creatieve content. Iemand die dus zorgt voor leuke tekstjes en filmpjes. 

 
De vacaturetekst van WNF op The Fundraiser
Te veel Engels
Josien Harder schrijft in haar column op Frankwatching welke woorden in vacatures zij tenenkrommendst vindt. Ze ergert zich vooral aan het gebruik van Engels in de teksten. ‘In meer sectoren wordt in het Engels gepraat, maar recruiters zijn wel heel erg hoor. Recruitment is toch ook gewoon werving. Human resources is toch ook gewoon personeelszaken. En wat met referral recruitment en creative sourcing? Talks zijn weer iets anders dan sessies? Wordt er daar dan alleen maar gepraat? Meeten is de vervanging van ontmoeten. Purpose spreekt de gemiddelde Nederlander uit als ‘purpus’. Het is gewoon een doel, sodemieter op. Waarom zou je een Engels woord gebruiken als er ook een goed Nederlands woord voor is? Sommige mensen vinden het een verrijking van de taal, maar ik vind het een verdringing’, aldus Harder.
 
De tien ergste woorden
1. Agile
Staat ook in de tekst van het WNF. Agile betekent slagvaardig en wendbaar. Noem het gewoon efficiënt werken.
 
2. De professional
Wanneer ben je een professional? Als je veel ervaring hebt? Maar wat zijn dan young professionals? Zijn er dan ook old professionals? 
 
3. Geen 9-tot-5-mentaliteit
Het is toch juist handig als hij of zij er tussen 9 en 5 is? De meeste collega’s zijn er dan ook. Of bedoel je gewoon dat je wilt dat mensen niet zeuren over overwerken?’
 
4. Uit je comfortzone
Van uit je comfortzone stappen is nog nooit iemand gelukkig geworden. Waarom zou je? 
 
5. Hands-onmentaliteit
Harder: ‘Hands-onmentaliteit? Liever hands-off, jongens! Hier wordt over gesproken alsof het een goede eigenschap is. Maar wat is het dan precies? Lijkt mij niet heel prettig als iemand met je tengels aan je zit.’
 
6. Passie
Het hebben van een passie klinkt meer als een fetisj. Wat is er mis met gewoon zeggen dat je iets leuk of interessant vindt?
 
7. Spin in het web
Spin in het web. Wil je een web bouwen om je collega’s uit te zuigen? Geen goede metafoor. 
 
8. Prestatiegericht, gedreven en pro-actief
Je bent prestatiegericht, gedreven en pro-actief. In wat? Wat bedoel je dan, een alleskunner? 
 
9. Snel schakelen
Is dat wel handig? Je kunt beter op het juiste moment schakelen, toch? 
 
10. DNA
‘Het zou volgens je nieuwe werkgever maar in je DNA moeten zitten: doorpakken, aanjagen, afspraak is afspraak. Dat kun je toch niet in je DNA hebben? 
 
Klik hier voor de volledige column.