Toon alles (1)

Verkiezing ‘Meest Diervriendelijke Gemeente’ van start

8 augustus 2018, 00:00
Dierenwelzijn moet belangrijk onderdeel worden van gemeentebeleid.
Dierenwelzijn moet belangrijk onderdeel worden van gemeentebeleid.
Om dierenwelzijn op gemeentelijk niveau een positieve boost te geven organiseert Stichting DierenLot dit jaar voor het eerst de verkiezing voor de Meest Diervriendelijke Gemeente van Nederland.

Welke gemeente heeft een dierenwelzijnsbeleid, welke gemeente heeft een ambtenaar aangesteld met dierenwelzijn in zijn takenpakket en zorgt er ook nog eens voor dat dat beleid daadwerkelijk goed wordt uitgevoerd?

Die gemeente die dat het beste doet, kan aanspraak maken op de titel Meest Diervriendelijke Gemeente van Nederland. De winnende gemeente wordt op 10 november bekend gemaakt en gehuldigd tijdens het Landelijke Congres Dierenhulpverlening van DierenLot.
 
Alle Nederlandse gemeenten zijn in juli per brief aangeschreven en kunnen zichzelf nomineren op www.meestdiervriendelijkegemeente.nl. Ook de dierenhulporganisaties in Nederland worden gevraagd om hun input te leveren voor deze verkiezing en het Nederlands publiek mag ook zijn  favoriete diervriendelijke gemeente aandragen.
 
Op dit moment zijn er al 23 aanmeldingen binnen van gemeenten. Tot 15 september kunnen gemeenten zich nog aanmelden of aangemeld worden door particulieren of dierenhulporganisaties.

Uit alle genomineerde gemeenten worden op basis van een lijst van diervriendelijke criteria de 10 meest diervriendelijke gemeenten gekozen waarna een jury bestaande uit professionals in de dierenwelzijnssector na een verdiepend onderzoek de uiteindelijke top 3 gaat bepalen. 
 
DierenLot hoopt dat andere gemeenten uiteindelijk een voorbeeld gaan nemen aan de winnaar. Dierenwelzijn moet een belangrijk onderdeel worden van het gemeentebeleid, nu de landelijke overheid de verantwoordelijkheid over diergerelateerde zaken als het chippen van honden en katten, overlast van dieren, opvang van zwerfdieren en omgang met agressieve honden steeds meer naar gemeenten overhevelt. 
 
gerelateerde items