Verhagen wil onderzoek directeurensalarissen

31 augustus 2010
Nieuws | | Politiek en overheid

AMSTELVEEN (31augustus) - Ruim honderd Nederlandse organisaties die zich metontwikkelingshulp bezighouden, moeten precies aangeven wat de directieledenverdienen. Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) heeft het onderzoeknaar de directiesalarissen maandag aangekondigd in een brief aan de TweedeKamer.

Aanleiding isde commotie die eerder dit jaar ontstond over onder meer het salaris van dedirecteur van ontwikkelingsorganisatie SNV en de directeur van het Rode Kruis.Het onderzoek van Buitenlandse Zaken beperkt zich tot Nederlandse organisatiesdie vorig jaar minimaal een half miljoen euro aan subsidie hebben gekregen.

Uiterlijk eindseptember krijgt de Tweede Kamer een overzicht met de naam van de organisatiesen de bijbehorende salarissen, aldus Verhagen.

De SP, die medeom een vergelijkend onderzoek naar de topsalarissen bij hulporganisaties hadgevraagd, vindt het belangrijk dat er zo snel mogelijk openheid van zaken komt.Volgens Tweede Kamerlid Ewout Irrgang van die fractie is "niets zo schadelijkvoor het imago van ontwikkelingshulp als de geur van megasalarissen waardooronnodig geld aan de strijkstok blijft hangen".