Verhagen: 'Salarissen top SNV omlaag'

9 juni 2010
Nieuws | | Politiek en overheid

AMSTELVEEN (9 juni) - De directie van deontwikkelingsorganisatie SNV moet haar verantwoordelijkheid nemen en haar eigensalarissen verlagen. Die boodschap heeft demissionair minister Maxime Verhagen(Buitenlandse Zaken) maandag in een gesprek op het departement meegegeven aanLodewijk de Waal, de voorzitter van de Raad van Toezicht van de SNV.

Onlangs werdduidelijk dat SNV-directeur Dirk Elsen de afgelopen jaren 30.000 euro in loonsteeg en vorig jaar ruim 182.000 euro verdiende. Een andere directeur ontvingruim 1,5 ton.

De minister iswaarnemer voor Ontwikkelingssamenwerking en betreurt de hoge salarissen van detop. Hij vindt die niet passen bij een organisatie die zich bezighoudt met debestrijding van armoede en vrijwel volledig drijft op publieke middelen.Juridisch kan Verhagen de SNV niet aanpakken en daarom heeft hij een moreel appèlgedaan op de toezichthouders, zo meldde zijn ministerie.

De SNV werd in2003 onafhankelijk van het ministerie, waarbij de afspraak werd gemaakt dat tot2015 elk jaar een subsidie van 90 miljoen euro wordt gestort. Ongeveer 5procent van de inkomsten wordt extern gehaald.

De Waal heeftvolgens het departement toegezegd dat hij de kwestie op de eerstvolgende vergaderingvan de raad zal bespreken en daarna uitsluitsel zal geven.