Verenigde Naties omarmen statiegeld in strijd tegen plastic soup

Verenigde Naties omarmen statiegeld in strijd tegen plastic soup
Verenigde Naties omarmen statiegeld in strijd tegen plastic soup
7 december 2017
Nieuws | | Organisatienieuws

De wereld heeft statiegeld omarmd om plastic vervuiling te bestrijden. De 193 landen bijeen in Nairobi bij de vergadering van United Nations Environment hebben unaniem een resolutie aangenomen om verdere vervuiling van de oceanen te voorkomen. De resolutie moedigt het gebruik van statiegeldsystemen aan, en andere vormen van uitgebreide producentenverantwoordelijkheid.
 
Afgelopen juli hadden de twintig machtigste economieën, bijeen in Hamburg, invoering van deposit schemes (statiegeld) ook al expliciet genoemd als beleidsinstrument in het toen aangenomen actieplan tegen plastic vervuiling op zee: G20 Action Plan on Marine Litter.

In Nederland wordt echter nog altijd gesteggeld over uitbreiding van het statiegeldsysteem naar kleine flesjes en blikjes. Het onderwerp staat in februari volgend jaar weer op de agenda van de Tweede Kamer, tijdens het Algemeen Overleg Circulaire Economie. De directeur van het Afvalfonds, heeft onlangs in de Tweede Kamer gedreigd financiering aan gemeenten, NederlandSchoon en het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken stop te zetten indien de overheid tot uitbreiding van het statiegeldsysteem zou besluiten. Voor veel bedrijven zijn de (vermeende extra) kosten van statiegeld een belangrijker argument dan een wereld zonder plastic vervuiling.
 
Naar wie gaat de Nederlandse overheid luisteren? Naar bedrijven die een wanhopig achterhoedegevecht voeren en hun verantwoordelijkheid niet nemen, of naar een VN-resolutie die ook door Nederland werd gesteund?