Verdeeldheid cultuur speelt Zijlstra in de kaart

6 april 2011

AMSTELVEEN (7 april) - Het gezamenlijke plan voor een nieuw cultuurbeleid van de ‘Tafel van Zes'dat vorige week werd gepresenteerd is van verschillende kanten zwaar onder vuur genomen. De Tafel van Zes, een samenwerkingsverband van zes koepels in de cultuursector sprak gisteren over haar plan met staatssecretaris Zijlstra in kader van de voorgenomen bezuinigingen.

Een gezamenlijke visie op een nieuw beleid voor de gehele cultuursector: het leek te mooi om waar te zijn in een traditioneel sterk versnipperde sector. De plannen van de Tafel van Zes (de Federatie Cultuur, FNV KIEM/de Federatie van Kunstenaarsverenigingen, de publieke cultuurfondsen, de sectorinstituten, Kunsten '92 en de Cultuurformatie) kwamen dan ook na presentatie vorige week onder hevig vuur te liggen. Op een ingelaste ledenvergadering gingen de leden van Kunsten ‘92 uiteindelijk akkoord met het onderschrijven van de acht kernpunten, maar ze benoemden wel een aantal belangrijke aanvullingen. De vakgroep theater van FNV Kiem distantieert zich echter volledig van het plan. De Unie van Componisten in Nederland is zelfs 'verbijsterd' door het plan.

Munitie voor bezuinigingen
De critici vrezen dat het weinig concrete compromisplan van de Tafel van Zes staatssecretaris Halbe Zijlstra (VVD, Cultuur) alleen maar munitie geeft om zijn voorgenomen majeure bezuinigingen van 200 miljoen euro door te voeren. De bezuinigingen zullen voor een groot deel bij de podiumkunsten terechtkomen. Steen des aanstots is vooral het voorstel van de zes om bij de beoordeling van subisidieaanvragen minder belang te hechten aan artistieke kwaliteit en meer aan ‘publiek belang'. Ook het vervangen van het systeem van ‘peer review' ligt gevoelig.

Verdeeldheid
Volgens NRC Handelsblad zal Zijlstra mogelijk gebruik maken van de verdeeldheid in de heterogene cultuursector. Begin deze week meldde hij de Tweede Kamer per brief dat er helaas geen tijd meer is om de Raad van State advies te vragen over zijn plannen. Deze worden in juni gepresenteerd.