Veertig organisaties raken subsidies OS kwijt

16 april 2009
Nieuws | | Ontwikkelings samenwerking

AMSTELVEEN (16 april) - Minister van Ontwikkelingssamenwerking Bert Koenders heeft gisteren de nota ‘Samenwerken, maatwerk, meerwaarde' naar de Tweede Kamer gestuurd. In de notitie licht hij toe hoe en waarom hij tijdens de komende subsidieronde 43 van de 73 maatschappelijke organisaties hun subsidie zal afnemen.


Van het budget (ongeveer 4 miljard) wordt het grootste deel via internationale organisaties of rechtstreekse steun aan ontwikkelingslanden uitgegeven. De minister heeft nu aangekondigd dat hij fors wil bezuinigen op de 525 miljoen euro per jaar die naar Nederlandse particuliere hulporganisaties gaat. Een groot deel van deze organisaties gaat tijdens de subsidieronde 2011 tot 2015 haar subsidie kwijtraken. In totaal gaat het om een bezuiniging van 100 miljoen euro.

 


De bezuiniging is deels nodig omdat het ontwikkelingsbudget is gekoppeld aan het nationaal inkomen, dat dankzij de crisis een deuk oploopt. Een andere reden om te bezuinigen, zo stelt de minister in zijn toelichting, is dat er sprake is van te veel versnippering in het ontwikkelingsveld. Wat de minister betreft moet 60% van de toekomstige aanvragen betrekking hebben op projecten in landen waarmee Nederland al een ontwikkelingsrelatie heeft.

 


Ook ziet Koenders graag meer samenwerking: "Maatschappelijke organisaties hebben een belangrijke rol binnen ontwikkelingssamenwerking, en ik ben ervan overtuigd dat zij die rol nog effectiever kunnen vervullen door slimmer samen te werken."

 


Lees hier de kamerbrief en de notitie