Veel inzenders Transparant Prijs, maar vermogensfondsen blijven schuchter

22 september 2005
Nieuws | | Governance & Finance

Welk goed doel geeft het duidelijkst en volledigst opening van zaken over haar activiteiten? Dat is de vraag waarop de jury van de Transparant Prijs een antwoord moet zien te vinden. Op 11 oktober wordt bekend gemaakt wie de opvolger wordt van KWF Kankerbestrijding, dat in 2004 met de hoogste eer ging strijken. Prettige opsteker voor editie 2005: er werden meer jaarverslagen ingezonden dan ooit, ook al lieten de vermogensfondsen het nog een beetje afweten. Op de Transparant Prijs, die dit jaar ook openstond voor vermogensfondsen, schreven er maar negen in.

 

De Transparant Prijs is een initiatief van de Donateursvereniging en PriceWaterhouseCoopers, en werd in 2004 in het leven geroepen om goede doelen en vermogensfondsen te belonen voor het geven van openheid van zaken aan donateurs en het grote publiek. Dit natuurlijk met als doel om met deze wortel in de hand de transparantie van de sector als geheel te stimuleren.

 

Net als vorig jaar wordt de jury aangevoerd door Morris Tabaksblat. De jury zal kiezen uit zes deze week bekendgemaakte genomineerden: International Child Support (ICS), Koninklijke Nederlandse reddingsmaatschappij, War Child, KWF Kankerbestrijding, Amnesty International, en de christelijke ontwikkelingsorganisatie Woord en Daad. Opvallende naam in het gezelschap is KWF Kankerbestrijding, dat vorig jaar de Transparant Prijs al mocht ontvangen. Of de jury twee keer voor dezelfde naam zal kiezen valt te betwijfelen. In de twee komende edities zal FM Weekly portretten van de zes genomineerde doelen plaatsen. Ook aan de uitreiking van de Transparant Prijs zal de 16 in FM 35 ruim aandacht besteden.