Veel draagvlak voor ontwikkelingssamenwerking

2 november 2006
Nieuws | | Ontwikkelings samenwerking

De mens is niet altijd even consequent. Een ruimhartig beleid op het gebied van ontwikkelingssamenwerking wordt breed gesteund door de Nederlanders. Maar dat moet niet gepaard gaan voor onze economie schadelijke opheffing van handelsbelemmeringen, zo blijkt uit de Barometer Internationale Samenwerking 2006.


Eerst het goede nieuws. Ruim zestig procent van de bevolking vindt dat het budget van ontwikkelingssamenwerking (0,8% van het BNP) op het huidige niveau moet blijven. Een kleine twintig procent ziet een stijging zelfs wel zitten. Slechts een kleine fractie vindt dat het wel wat minder kan.

 


Wil ontwikkelingssamenwerking kansrijk zijn en duurzame vruchten afwerken, dan moeten de opkrabbelende derde wereld economieën wel het vooruitzicht hebben dat zij hun producten vrijelijk kunnen verhandelen op de Europese markten. Ongeveer 61% van de Nederlanders is dan ook voor het opheffen van handelsbelemmeringen. Maar wel met een aantekening: 49% van de ondervraagden vindt namelijk dat we niet aan vrijhandel met de derde wereld moeten beginnen als dat ten koste gaat van onze eigen economie en werkgelegenheid.

 


De Barometer Internationale Samenwerking 2006 is een onderzoek dat door bureau Motivaction in opdracht van NCDO werd verricht.

 


Klik hier voor de samenvatting het onderzoek.

Of lees het complete rapport.