Toon alles (2)

VBDO: ‘Pensioenspaarders moeten meebeslissen over duurzaam beleggen’

1 april 2015, 04:00
VBDO: ‘Pensioenspaarders moeten meebeslissen over duurzaam beleggen’
VBDO: ‘Pensioenspaarders moeten meebeslissen over duurzaam beleggen’
Deelnemers van pensioenfondsen worden veel te weinig geconsulteerd over hoe hun geld kan bijdragen aan verduurzaming van de samenleving. Dat vindt de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO). De beleggersvereniging heeft een handleiding geïntroduceerd die pensioenfondsen moet helpen die dialoog met de achterban te voeren.

VBDO-directeur Giuseppe van der Helm (foto) wil ook de vakbonden nadrukkelijk betrekken bij het opstarten van de dialoog aangezien zij zitting nemen in de pensioenfondsbesturen. Het eerste exemplaar van de handleiding is uitgereikt aan FNV-bestuurslid Gijs van Dijk, bij de FNV verantwoordelijk voor pensioenbeleid.

Benchmarkonderzoek
De handleiding is volgens Van der Helm een logisch bijproduct van het jaarlijkse benchmarkonderzoek naar de duurzaamheid van pensioenfondsen. Dat is in oktober voor de achtste keer gepubliceerd. In dat rapport constateert de VBDO dat nog maar 28 procent van de onderzochte pensioenfondsen haar deelnemers op een eenvoudige manier raadpleegt over het duurzaam beleggingsbeleid dat ze hanteren. ‘We zien daar dus nog een knelpunt’, aldus Van der Helm. ‘Deze handleiding helpt pensioenfondsbesturen om het gesprek op gang te krijgen.’

Pensioenfonds deelnemers kunnen zelf actie nemen
De VBDO heeft vorig jaar ook een webapplicatie voor pensioenspaarders gelanceerd. Op de website meerdoenmetjepensioen.nl kunnen deelnemers van pensioenfondsen zien hoe de verschillende pensioenfondsen in hun beleggingen rekening houden met de maatschappelijke impact van hun investeringen. Doel van de website is dat deelnemers van een pensioenfonds via social media de dialoog aangaan met hun fonds over verantwoord beleggen.

Download hier het rapport 'Raadplegen deelnemers pensioenfondsen over duurzaam beleggen'.
gerelateerde items