VBDO-onderzoek: bestuur cruciaal voor duurzaamheidsdenken

VBDO-onderzoek: bestuur cruciaal voor duurzaamheidsdenken
VBDO-onderzoek: bestuur cruciaal voor duurzaamheidsdenken
14 november 2012
Nieuws | | Governance & Finance

Bij filantropische instellingen is intern draagvlak binnen de organisatie essentieel om het duurzaam beleggingsbeleid goed in te zetten. Dat blijkt uit het praktijkonderzoek dat de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) dinsdag publiceerde. De vereniging onderzocht het duurzame beleggingsbeleid van zeven goede doelenorganisaties en zes vermogensfondsen in Nederland.  Op 20 november worden de onderzoeksresultaten tijdens een VBDO-seminar bij Triodos Bank in Zeist gepresenteerd.

Goede doelen hebben de afgelopen jaren meer aandacht gekregen voor duurzaam beleggen. Die aandacht staat of valt bij het draagvak binnen de organisatie. De besturen van deze maatschappelijke instellingen spelen daarbij een cruciale rol. Kennis en affiniteit op het gebied van duurzaam beleggen zorgen voor een versnelling van de verduurzaming van het vermogen.

“Beleggingsbeleid nog geen kerntaak”
“Filantropische instellingen doen steeds meer praktische inspanningen om hun vermogen op een verantwoorde en duurzame manier te beleggen. Er blijft echter wat ruimte voor verbetering.” Dat zegt VBDO-directeur Giuseppe van der Helm. “We zien dat sommige fondswervende instellingen vooral aandacht geven aan financieel beheer en beleggen wanneer er sprake is van tegenvallende financiële resultaten of foute beleggingen die kunnen leiden tot reputatieschade. Het beleggingsbeleid wordt in die gevallen nog steeds niet gezien als de kerntaak.”

Mission-related engagement
Volgens Van der Helm is dit een misvatting: “Filantropische instellingen kunnen meer doen door met gerichte keuzes hun belegd vermogen te laten bijdragen aan hun ideële missie. Zo kunnen maatschappelijke instellingen meer doen aan actief aandeelhouderschap, oftewel ‘mission-related engagement’, waarbij stemrecht uitgeoefend wordt en de dialoog wordt aangaan met ondernemingen zodat zij verduurzamen.”

Specifieke aanbevelingen
VBDO analyseerde in het onderzoek de publiek beschikbare informatie over het duurzaam beleggingsbeleid van maatschappelijke instellingen. Daarnaast heeft VBDO zeven goede doelenorganisaties en zes vermogensfondsen geïnterviewd. De vereniging heeft op basis hiervan een aantal specifieke aanbevelingen geformuleerd. Zo pleit VBDO ervoor om te zorgen voor voldoende kennis over duurzaam beleggen binnen de besturen. Daarnaast vraagt de beleggersvereniging om meer oog te hebben voor de impact van indirecte beleggingen - zoals spaarrekeningen en deposito's - op duurzame ontwikkeling. Ook kunnen de vermogensbeheerders meer betrokken worden bij de invulling van het duurzaam beleggingsbeleid van de sector. Het rapport is mogelijk gemaakt dankzij inhoudelijke en financiële steun van Stichting Pequeno.

Belangstellenden voor het VBDO-seminar op 20 november (14.00-17.00 uur, Triodos Bank in Zeist) kunnen zich aanmelden via: sigi.simons@vbdo.nl

Download het rapport Geld Geldt ook! Best practices en dilemma's rondom duurzame financiën en maatschappelijke instellingen

Download het rapport Vermogensbeheer voor filantropische instellingen