Marieke van Schaik wordt nieuwe directeur Rode Kruis

14 mei 2018, 22:00
Marieke van Schaik wordt nieuwe directeur Rode Kruis
Marieke van Schaik wordt nieuwe directeur Rode Kruis
Marieke van Schaik is door het verenigingsbestuur van het Nederlandse Rode Kruis voorgedragen als de nieuwe algemeen directeur. Zij volgt Gijs de Vries op, die vanaf 1 september toezichthouder wordt. Van Schaik (47) is op dit moment managing director van de Goede Doelen Loterijen, waarvan het Nederlandse Rode Kruis is een van de beneficiënten is met een jaarlijkse vaste bijdrage van €5,4 miljoen. Van Schaik is de eerste vrouwelijke directeur in de 151-jarige geschiedenis van de vereniging.
 
Voorzitter van het Nederlandse Rode Kruis Inge Brakman over de voordracht van Van Schaik: ‘Met Marieke krijgen we een energieke directeur die beschikt over ruime kennis en ervaring, die het Rode Kruis met vaste hand toekomstbestendig kan houden. We staan net als iedere maatschappelijke organisatie aan de vooravond van een groot aantal uitdagingen op het gebied van strategische richting, hulpverlening en fondsenwerving.’
 
Van Schaik wordt onder meer eindverantwoordelijk voor de nationale en internationale hulpverlening, communicatie en voorlichting, fondsenwerving en de algemene bedrijfsvoering van het Rode Kruis.
 
Van Schaik studeerde politicologie (UvA) en werkte na haar studie als projectmanager bij de stichting DOEN. In 2000 stapte Van Schaik de over naar de Goede Doelen Loterijen, waar zij in 2009 managing director werd. In haar werk voor de loterijen bezocht Van Schaik veel projecten, waaronder die van het Rode Kruis. ‘Daar zag ik telkens hoe het Rode Kruis in binnen- en buitenland mensen op een respectvolle, warme manier steunt en ellende verzacht. Ik geloof in de kracht van deze manier van hulp. Dat maakt dat ik mij met volle overtuiging voor het Rode Kruis wil inzetten’, aldus Van Schaik.
 
►Bronnen: Rode Kruis, Telegraaf
 
gerelateerde items