Van der Weijden haalt 2,5 miljoen op voor KWF Kankerbestrijding

21 augustus 2018, 07:00
Van der Weijden haalt 2,5 miljoen op voor KWF Kankerbestrijding
Van der Weijden haalt 2,5 miljoen op voor KWF Kankerbestrijding
Maarten van der Weijden is maandagavond gehuldigd in Leeuwarden. Hij heeft met zijn ‘elfstedenzwemtocht’ 2.511.302 euro opgehaald voor KWF Kankerbestrijding. Omgerekend: 19 euro per zwemslag. Het geld dat door hem is opgehaald, draagt bij aan kankeronderzoek. Van der Weijden heeft elf onderzoeksprojecten gekozen die een deel van de opbrengst ontvangen. Het bedrag kan de komende dagen nog oplopen.
 
De zwemmer moest zijn 200 kilometer lange elfstedenzwemtocht maandag voortijdig afbreken omdat hij onwel werd, maar hij was toch aanwezig op het Oldehoofsterkerkhof. 
'’Ik ben heel blij in Leeuwarden te zijn. Het was een heel bijzondere tocht'’, zei de olympisch zwemkampioen, terwijl hij op een brancard naar het podium werd gereden.
 
Van der Weijden, zelf voormalig kankerpatiënt, won in 2008 olympisch goud op de 10 kilometer openwaterzwemmen tijdens de Olympische Spelen in Peking. In dat jaar werd hij ook wereldkampioen op de 25 kilometer open water.
Na zijn profcarrière als zwemmer legde Van der Weijden zich onder meer toe op het geven van lezingen en zette hij acties op om geld in te zamelen voor kankeronderzoek. Dit deed hij overigens ook al tijdens zijn carrière. Zo zwom hij in 2004 het IJsselmeer over. In 2017 voltooide hij een dubbele oversteek van het Kanaal tussen het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk.
gerelateerde items