Van den Tweel promoveert

2 juli 2008
Nieuws | | Personalia

Een opvallende transfer: Marc van den Tweel (43), directeur marketing en communicatie van het Wereld Natuur Fonds, wordt per 1 oktober directeur van het Ronald McDonald Kinderfonds. Hij volgt Pascal Rijnders op. Een interview. "Na een tijdje tweede man te zijn geweest, ben ik er aantoe om eindverantwoordelijke te zijn."


Het was na acht jaar WNF tijd voor wat anders?

 


Van den Tweel: "Het is een combinatie van factoren geweest. Ik zit nu acht jaar bij WNF, waarvan drie jaar als hoofd marketing en communicatie en vijf jaar als directeur marketing en communicatie. In die periode heb ik de dingen die ik wilde doen ook kunnen doen. Het was een ambitie om van WNF weer een belangrijke maatschappelijke speler in Nederland te maken. Dat is gelukt. De toentertijd stabiliserende ledenaantallen hebben de weg omhoog weer gevonden En de eigen fondsenwerving is verdubbeld. Ik heb mijn persoonlijke doelen behaald. Het voelt als een mooie afgeronde periode. Na een tijdje tweede man te zijn geweest, ben ik er aantoe om eindverantwoordelijke te zijn."

 


Is na het grote WNF het Ronald McDonald Kinderfonds een stapje terug?

 


Van den Tweel: "Zo voel ik dat niet. Ik wilde graag naar een wat kleinere, slagvaardige organisatie. Er lagen verschillende mogelijkheden. Bij het Ronald McDonald Kinderfonds voelde ik veel affiniteit met het onderwerp. De materie ligt dicht bij huis. Ik wil ook graag een inhoudelijke rol spelen. Dat kan: deze club draait fantastisch, maar ik zie mogelijkheden om nieuwe accenten aan te brengen. Wat het stapje terug betreft: ik zit bij het WNF op goud, ik ga natuurlijk niet naar een baan die zilver is."

 


Wat voor accenten zullen dat zijn?

 


Van den Tweel: "Ik heb daar mijn ideeën over, maar die bespreek ik eerst met het bestuur. In algemene zin kan ik wel zeggen dat het Ronald McDonald Kinderfonds zich zal gaan oriënteren op de verbreding van haar werkterrein."

 


Je gaat per 1 oktober aan de slag in je nieuwe functie. Is dat niet vreemd? Voetbaltrainers die op de helft van het seizoen hun vertrek bekend maken doen daarmee doorgaans slechte ervaringen op.

 


Van den Tweel: "Ik maak niet op de helft van het seizoen mijn vertrek bekend. Bij WNF hebben we een gebroken boekjaar, dat van juni tot en met juni loopt. Ik wilde absoluut dit boekjaar afronden en de verantwoording afmaken. De komende maanden ga ik dossiers afronden en de overdracht voorbereiden. Het is nu de vakantieperiode. Ik zal dus geen nieuw beleid inzetten. Het is niet de bedoeling om over mijn graf heen te regeren."

 


Zie ook: www.wnf.nl