Van den Hombergh naar Afrika, Tellegen neemt roer over

22 november 2007
Nieuws | | Personalia

AMSTELVEEN (23 november) - Mechtild van den Hombergh werd eind vorige week feestelijk uitgezwaaid als directeur van Stichting DOEN. Zij vertrekt naar Afrika. Van den Hombergh is in de afgelopen zeven jaren uitgegroeid tot het gezicht van Stichting DOEN. De duurzaamheid van DOEN is nu in handen van de nieuwe directeur Nina Tellegen.


Familie, vrienden, bestuursleden, (oud)collega's, benificienten, concullega's; iedereen was aanwezig. Een warm bad voor de warme persoonlijkheid van Mechtild van den Hombergh. En zij vertrekt nu naar warmere oorden, naar Kenia, Nairobi, om precies te zijn. Zij volgt haar partner die in Kenia gaat werken. Zelf heeft ze nog niet precies bepaald wat ze gaat doen, waarschijnlijk wacht een rol als consultant binnen de internationale samenwerking. Een markante persoonlijkheid verlaat de Nederlandse filantropische sector. Een groot verlies.

 


De collega's van Van den Hombergh hadden een Afrikaanse pauwentroon gemaakt waar zij op mocht plaatsnemen. Vanuit deze positie hoorde zij alle loftuitingen aan. Haar daadkracht, haar humor, haar drive en haar mijlpalen kwamen aan de orde. Van den Hombergh laat DOEN achter zich maar kan en mag vol trots terug kijken op zeven vette jaren voor de organisatie.

 


Onder haar "bewind" zoals ze het zelf benoemde is zeer veel tot stand gekomen. De inkomsten van de Goede Doelen Loterijen stegen tot boven de 25 miljoen euro op jaarbasis, het aantal personeelsleden groeide van zeven naar dik twintig personen. Het aantal benificienten groeide explosief mee en zij heeft de participaties verder uitgebouwd en overgedragen aan de Triodos bank.

 


Maar bovenal is Van den Hombergh de "smoel" geworden van DOEN. Zowel naar de fondsverstrekkers, de Goede Doelen Loterijen als naar de begunstigden als naar het maatschappelijk middenveld. Bovendien heeft zij het werkterrein van Cultuur binnen DOEN opgezet en is het werkterrein Welzijn scherp neergezet. Daarnaast heeft zij zorggedragen voor een programmatische aanpak van het beleid voor duurzame ontwikkeling zoals bij de financiële sector ontwikkeling en ketenbeheer.

 


Met Van den Hombergh verlaat een belangrijk rolmodel de Nederlandse filantropie. Zij werd een bekende persoonlijkheid in de filantropische sector en daarbuiten. En zij werd daarbij gelukkig ‘gehinderd' door veel kennis en kunde die zij ook ten volle benutte. Van den Hombergh gaat naar een continent waar ze haar kennis, kunde en contacten goed kunnen gebruiken. Kenia zal veel haar aanwezigheid gaan merken. Haar enorme drive, daadkracht en humor zullen haar daar zeer bij helpen. Afrika is touch, feel en talk. Van den Hombergh is daar zeer op haar plek.

 


Nina Tellegen (41) heeft de plek van Van den Hombergh overgenomen. Tellegen was voorheen werkzaam als directeur van Wemos. Wemos zet zich in voor de structurele verbetering van gezondheid van mensen in ontwikkelingslanden door middel van beleidsbeïnvloeding. Jasper Snoek zal haar als financieel directeur terzijde staan. Aan Tellegen de mooie en lastige taak om het grote gat dat Van den Hombergh achterlaat op te vullen. Daarbij weet ze zich gelukkig gesteund door de professionele organisatie die diezelfde Van den Hombergh heeft achtergelaten.