Van Berkel naar Leprastichting

5 maart 2009
Nieuws | | Personalia

Jarenlang was Jan van Berkel een van de gezichten van WWAV. Na zijn vertrek afgelopen najaar bij het communicatieadviesbureau was hij kortstondig zelfstandig adviseur. Deze week werd bekend dat Van Berkel per 1 april aantreedt als directeur van de Leprastichting. FM legde hem een aantal vragen voor.


Van dienstverlener word je nu directeur van een middelgroot fonds. Een opvallende carrièrestap. Vanwaar de switch?

 


Van Berkel: "Ik heb dertien jaar advieswerk gedaan en daarvoor vijftien jaar bij Novib gewerkt. Het advieswerk was uitdagend en afwisselend, maar ook vaak kortcyclisch. Het was eerder uitzondering dan regel dat je langere tijd betrokken was bij een onderwerp en een organisatie. Vorig najaar ben ik bij WWAV weggegaan. Er was een verschil van inzicht ontstaan over de te volgen koers. Ik heb toen gedacht: ik wil nog eens terug naar een goed doel, de verdieping zoeken. Die kans krijg ik nu bij de Leprastichting."

 


Wat trok je in de vacature bij de Leprastichting?

 


Van Berkel: "Ik wilde terug naar de internationale hulpverlening, waarin ik bij Novib ook begonnen ben. Daarbij was ik ook op zoek naar de inspiratie van het contact met het veld. Bij de Leprastichting zochten ze iemand die internationaal het boegbeeld van de organisatie wilde worden. Allemaal aspecten waarmee ik een klik voelde."

 


In welke issues ga je de komende jaren als directeur veel tijd steken?

 


Van Berkel: "Een van de belangrijkste punten is dat we lepra weer op de agenda willen zetten. Het thema is een beetje weggezakt. Misschien dat het komt omdat er bij vroege diagnose een goede kans op genezing is. Het kost ook maar vijf tientjes om een leprapatiënt te helpen. Internationaal is er veel aandacht voor AIDS en TBC. Het zou mooi zijn als we de diagnosticering van lepra hierin mee zouden kunnen laten liften. Daarnaast heeft de Leprastichting onlangs besloten om naast diagnose en genezing meer aandacht te gaan besteden aan revalidatie. Dat stelt heel andere eisen. Waar haal je bijvoorbeeld je expertise vandaan? Uitdaging genoeg."

 


Zie ook: www.leprastichting.nl