Onderzoek Greenpeace: bestrijdingsmiddelen in Valentijnsboeketten

Gifresten op Valentijnsboeketten zijn slecht voor bijen.
Gifresten op Valentijnsboeketten zijn slecht voor bijen.
11 februari 2018
Nieuws | | Organisatienieuws

Populaire boeketten voor Valentijn bevatten veel resten van bestrijdingsmiddelen. Dat blijkt uit onderzoek dat Greenpeace liet uitvoeren in de aanloop naar Valentijnsdag. Volgens Greenpeace is dit slecht nieuws voor bijen en andere insecten. 

Greenpeace bestelde begin januari drie soorten boeketten bij vier grote online bloemisterijen in Nederland: Fleurop, De Bloemist, Euroflorist en Topbloemen. De boeketten werden getest op residuen van 300 verschillende bestrijdingsmiddelen. Greenpeace noemt het resultaat van deze steekproef schokkend. Er werden in totaal 100 residuen van 43 verschillende stoffen aangetroffen op de 12 bossen bestelde boeketten. 

Gifvrije bloemen lastig verkrijgbaar
Volgens Greenpeace is het voor mannen en vrouwen die hun geliefde op Valentijnsdag willen verrassen met een bloemetje lastig om een gifvrije boeketten te kopen, omdat die moeilijk te vinden zijn. Alleen EKO-gecertificeerde bloemen geven de garantie dat ze niet giftig zijn voor de bijen en andere insecten.  

Eisen stellen aan telers
Bloemen kunnen niet zonder bijen en de bij kan niet zonder bloemen. Daarvan is de  sierbloemenbranche volgens Greenpeace onvoldoende doordrongen. De online bloemisten geven aan dat ze duurzame ambities hebben, maar het aanbod van bijvriendelijke bloemen is erg klein. 

Greenpeace raadt de online-bloemisten en de lokale bloemisten aan om gezamenlijk invloed op de telers uit te oefenen om de bijen te redden. Als de bloemisten strengere eisen stellen aan de mate van vervuiling van hun bloemen, zullen de bloementelers op hun beurt meer biologische bloemen moeten gaan leveren.

Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit kan helpen door het grootschalig pesticidengebruik van de sierteeltsector aan banden te leggen.

Lees hier het rapport.