Meer marketing- en communicatie-vacatures in culturele sector

De culturele sector richt zich vooral op het binnenhalen van hoogopgeleide, en bij voorkeur vrijwillige, krachten
De culturele sector richt zich vooral op het binnenhalen van hoogopgeleide, en bij voorkeur vrijwillige, krachten
12 april 2018
Nieuws | | Fondsenwerving

Het gaat weer iets beter met de culturele sector. Er zijn in het afgelopen jaar meer vacatures bijgekomen, meldt Dimitri Lahaut van het gelijknamige onderzoeksbureau. Daarbij valt op dat een groot deel van de functies betrekking heeft op marketing en communicatie. Toch bestaat het vacatureaanbod nog steeds voor een aanzienlijk deel uit onbetaalde functies zoals vrijwilligers en wordt vaak om een hoge opleiding gevraagd.
 
Uit het onderzoek blijkt dat de culturele sector zich vooral richt op het binnenhalen van hoogopgeleide, en bij voorkeur vrijwillige, krachten. Bovendien concentreert de werkgelegenheid zich voornamelijk in de Randstad. Werkenden en pas afgestudeerden worden dus bijna verplicht genoegen te nemen met een laag inkomen in een dure regio. ‘In ruim de helft van alle online vacatures wordt naar een afgeronde hbo- of wo-opleiding gevraagd. Slechts twintig procent van de culturele vacatures mikt op mbo’ers. Dit is de helft minder dan gemiddeld voor alle sectoren in Nederland’, meldt Lahaut.
 
Aandeel marcom-functies verdubbeld
De top 10 beroepen is goed voor 17 procent van de openstaande vacatures. Deze top bestaat vooral uit functies die op kantoor plaatsvinden zoals medewerkers klantenservice, marketingmedewerkers en financieel administratief medewerkers. Lahaut: ‘Het is opvallend hoeveel vacatures betrekking hebben op functies in marketing en communicatie; het gaat om ongeveer de helft van alle openstaande functies uit de top 10. Deze functies groeien in populariteit, hun aandeel in de top 10 is in 2017 verdubbeld ten opzichte van 2015.’ 
 
Fulltime versus parttime 
Ten opzichte van de jaren ervoor is er sprake van een lichte daling van het marktaandeel van fulltime functies. Als het percentage fulltime functies wordt vergeleken met het UWV-onderzoek in 2015 naar de werving en aanname van personeel in Nederland, dan komt het ongeveer overeen met het landelijk gemiddelde. Van de twintig sectoren die UWV in beeld heeft gebracht, scoren alleen de sectoren detailhandel, horeca en zorg/welzijn lager. 
 
Over het onderzoek
Dimitri Lahaut MSc is zelfstandig onderzoeker in de culturele sector en analyseerde de vacaturecijfers in de culturele sector in het afgelopen jaar met behulp van cijfers van Jobfeed, een big data-tool voor de online-vacaturemarkt. Het onderzoek geeft inzicht in de arbeidsmarktpositie van werkenden in de culturele sector en in de behoefte van culturele instellingen aan vrijwilligers en stagairs. Download het onderzoek hieronder.