Bestuursleden

10 oktober 2019, 05:00
Bestuursleden
Bestuursleden
Functie:             Bestuurslid
Organisatie:     Poetry International
Aantal uren:     Niet benoemd
Locatie:              Rotterdam
Vervaldatum:   27-10-2019

Bij Poetry International zijn we gek van poëzie uit binnen- en buitenland. Daarom doen we er alles aan om een zo groot en breed mogelijk publiek kennis te laten maken met een grote diversiteit aan dichters en gedichten, zowel on-stage als on-line. Het toonaangevende Poetry International Festival haalt sinds 1970 jaarlijks de top van de internationale poëzie naar Rotterdam, de online poëziecollectie Poetry Archives bevat meer dan 10.000 gedichten van ruim 1.100 dichters in de oorspronkelijke taal en vertaling. Sinds 2017 is de Poetry Academy het eigen opleidingsinstituut, met schrijfcursussen, workshops, lezingen en masterclasses voor jong en oud. In 2019 vierden we het 50-jarige jubileum in de Doelen in Rotterdam.
 
Voor de activiteiten ontvangt Stichting Poetry International financiële ondersteuning van de Gemeente Rotterdam, het Nederlands Letterenfonds en diverse andere fondsen. Dit najaar bereidt Poetry International de aanvragen voor de nieuwe subsidieperiode (2021-2024) voor. Op het bureau werkt een klein, betrokken team van zes medewerkers onder leiding van de nieuwe directeur (sinds oktober 2019). Mede met de komst van de nieuwe directeur is er ruimte voor frisse ideeën, een grotere verscheidenheid en een verjonging van de organisatie. En dat dient ook tot uitdrukking te komen in de bestuurssamenstelling.
 
Het bestuur is dan ook op zoek naar
Twee Bestuursleden
 voor minimaal vier vergaderingen per jaar

Welke vacatures zijn er?

We zijn op zoek naar twee bestuursleden: een bestuurslid met een letteren- en een met jongerencultuurprofiel. Gezien de huidige samenstelling van het bestuur, moedigen we nadrukkelijk vrouwen en mensen met een bi-culturele achtergrond aan te reageren.

Letteren

Je kent de weg in de wereld van de poëzie en het literaire veld in brede zin en hebt zicht op literaire podia in binnen- en buitenland, festivals, fondsen en andere literaire instellingen en initiatieven. Je hebt er relevante contacten en weet wat er speelt, vanuit een literair en maatschappelijk perspectief.

Jongerencultuur

Ben je jong, goed bekend met en/of ervaring in de talige jongerencultuur, bijvoorbeeld spoken word of andere disciplines, dan zijn we op zoek naar jou. Je komt bij voorkeur uit Rotterdam, je bent nieuwsgierig, dol op festivals, je houdt van taal en bent op de hoogte van actuele trends op het gebied van sociale media, stadscultuur, cultuureducatie en/of talentontwikkeling.

Wat vragen we?

  •     Je hebt affiniteit met de doelstellingen en (toekomst)visie van Poetry International en met het brede, internationale veld van poëzie, letteren en kunst en cultuur;
  •     Je hebt bij voorkeur ervaring met het besturen van een (culturele) stichting;
  •     je bent geïnteresseerd in cultuurbeleid en -praktijk en niet bang voor het lezen van rapporten en aanvragen. Je beschikt over een analytische blik, vraagt kritisch door en bent niet bang besluiten te nemen;
  •     Je bent representatief en beschikt over goede contactuele vaardigheden; samenwerken vind je vanzelfsprekend en je weet de balans te bewaren tussen betrokkenheid en distantie;
  •     Je bent onafhankelijk ten opzichte van in- en externe belangen en je kan met eventuele belangentegenstellingen omgaan;
  •     Je beschikt over relevante netwerken en hebt oog voor en zicht op diverse belangen binnen en buiten de organisatie;
  •     Tot slot heb je voldoende tijd voor het vervullen van de bestuursfunctie.

Het bestuur vergadert minimaal vier keer per jaar en is regelmatig bij de verschillende activiteiten van PI aanwezig. Met het oog op de aankomende subsidieaanvraagperiode (1 februari 2020) is de verwachting dat er wat vaker een beroep gedaan wordt op het bestuur en bestuursleden.

Wat bieden we?

Een organisatie met betrokken medewerkers en bestuurders, gevestigd in het hart van Rotterdam, met een uitgebreid internationaal netwerk van dichters en poëzie, een festival en andere activiteiten. Het werk is onbezoldigd, maar uiteraard worden de reiskosten vergoed.

Wat is de rol van het bestuur?

Het bestuur is verantwoordelijk voor de continuïteit van de stichting, het gevoerde beleid, de financiën en het functioneren van de directeur. Het bestuur laat de directie vrij in de artistieke keuzes.
Naast de bestuursvergaderingen, wordt jaarlijks een functioneringsgesprek met de directeur gevoerd en een gesprek met de medewerkers in afwezigheid van de directeur. Eens per jaar evalueert het bestuur het eigen functioneren. We benoemen nieuwe leden voor vier jaar en kunnen die eenmaal herbenoemen. We onderschrijven de Governance Code Cultuur en Code culturele diversiteit.

Reageren?

Heb je interesse, stuur dan uiterlijk 27 oktober 2019 een bericht met je motivatie en een beschrijving van jezelf naar Katja Nootenboom (Nootenboom@poetry.nl). Dit kun je ook doen door ons een video van jezelf te sturen via Instagram (@poetry_int).

Meer informatie vind je op onze website. Heb je aanvullende vragen, neem dan contact op met Inez Boogaarts, directeur, via boogaarts@poetry.nl of 010 282 27 77. Gesprekken vinden plaats op 6 november op ons kantoor aan de Westersingel 16 in Rotterdam. Stuur deze vacature vooral door binnen je netwerk, maar acquisitie wordt niet op prijs gesteld.
 
 
Ook een vacature plaatsen: Klik hier
 
gerelateerde items