Update Transparant Prijs

20 juli 2006
Nieuws | | Governance & Finance

Voor het derde jaar: de Transparant Prijs voor het beste jaarverslag in de sector. Begin juli sloot de inschrijving, ook voor de nieuwe categorie voor kleinere instellingen. Hebben ze meegedaan, de kleintjes? En hoe zit het met de schroom van de vermogensfondsen?


De Transparant prijs (voor het beste Jaarverslag in de filantropische branche) is een initiatief van PricewaterhouseCoopers en de Donateursvereniging, en wordt van harte gesteund door het ministerie van Economische Zaken en de branche-organisaties. Doelstelling: een verbetering van de kwaliteit van de verantwoording van filantropische organisaties.

 


Naast de jaarlijkse prijs zijn er een aanmoedigingsprijs en workshops voor een betere verslaglegging. De TP 2005 ging naar de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij, die van 2004 naar KWF Kankerbestrijding.

 


De inschrijving voor de Transparant Prijs 2006 sloot op 7 juli. Dit jaar zijn er 4 categorieën: grote instellingen (vanaf €2,5 mjn inkomsten per jaar), middelgrote instellingen (€0,5 mjn - €2,5 mjn), kleine instellingen (minder dan €0,5 mjn) en ten slotte vermogensfondsen.

 


Heeft deze segmentatie extra inzendingen opgeleverd? Martin Bauman (PwC): "We hebben nog geen totaalbeeld. Het lijkt erop dat we rond het zelfde aantal inzendingen als vorig jaar zitten: zo'n 175 jaarverslagen. Maar er druppelen ook nog wat verlate jaarverslagen binnen, omdat sommige inzenders nog in het drukproces zitten en uitstel gevraagd hebben. Ook over het aantal kleine organisaties is nu nog weinig te zeggen."

 


Het aantal vermogensfondsen dat een jaarverslag instuurde, lijkt niet veel af te wijken van vorig jaar: ruim tien. Bauman: "Ik verwacht ook niet opeens een spectaculaire groei, maar ik zie wel een tendens: organisaties én vermogensfondsen beginnen het belang van kwalitatief goede verslaglegging en verantwoording steeds meer in te zien. En al komen we dit jaar niet aan de gehoopte 250 inzendingen, er lijkt sprake van een langzame groei. En hopelijk van steeds stijgende kwaliteit."

 


Eind augustus zal de screeningscommissie van de Prijs haar werk hebben gedaan en een eerste selectie hebben gemaakt. Pas dan is er iets te zeggen over het niveau van de inzendingen vergeleken met vorige jaren, stelt Bauman.