Unieke samenwerking rond autisme-project

2 februari 2011
Nieuws | | Vermogensfondsen

AMSTELVEEN (2 februari) - Vermogensfonds Start Foundation en goed doel Fonds Psychische Gezondheid gaan samenwerken om mensen met autisme aan betaald werk te helpen. De voorzitters en directeuren van beide organisaties ondertekenden hiertoe op 28 januari het Convenant Autisme en Werk. Er wordt negen ton beschikbaar gesteld.


Fonds Psychische Gezondheid en Start Foundation gaan op zoek naar vernieuwende initiatieven om mensen met autisme aan het werk te helpen en om de overgang van school naar werk te verbeteren. Organisaties die vernieuwende plannen hebben, kunnen op www.autismewerktwel.nl een projectvoorstel indienen. Op de website is ook alle informatie over het programma te vinden. De beste projectvoorstellen krijgen de kans om het voorstel uit te werken.

 


Wajong

Ongeveer 160.000 Nederlanders hebben een vorm van autisme. 82% van hen heeft geen baan. Ongeveer de helft van alle volwassenen met autisme ontvangt een Wajong uitkering. Maar liefst 60% van de leerlingen met autisme in het MBO valt uit. "Ten onrechte wordt er meestal gekeken naar wat iemand met autisme niet of minder goed kan. Maar een bovengemiddeld concentratievermogen, oog voor detail of logisch denken van autisten zijn juist nuttige vaardigheden", aldus een verklaring van beide organisaties.

 


Impasse

Prof. dr. Pauline Meurs, voorzitter Fonds Psychische Gezondheid: "Wij vinden dat regulier werk, een normale betaalde baan, haalbaar moet zijn voor iedereen. Nu hebben te weinig mensen met autisme passend werk. We zitten in een impasse."

Mr. Anton Westerlaken, voorzitter Start Foundation: "Met vernieuwende projecten, een frisse wind en de nodige centen hopen we de impasse te doorbreken. Samen kunnen we bewijzen dat autisme wel werkt."

 


Investeerder

Fonds Psychische Gezondheid is een onafhankelijk goed doel en zet zich in voor mensen met psychische problemen. Het Fonds geeft onder andere voorlichting en subsidieert onderzoek en projecten in de zorg. Maatschappelijk investeerder Start Foundation ondersteunt en initieert vernieuwende experimenten en ondernemingen in Nederland die er voor zorgen dat mensen met minder kansen ook aan het werk komen.

 


Op de foto:  Linksachter Pauline Meurs en Ronald Gorter directeur Fonds Psychische Gezondheid); rechtsachter Anton Westerlaken en Jos Verhoeven (directeur Start Foundation)