Alliantie Deltaplan Jeugd biedt publiek-private hulp aan demissionair kabinet

15 maart 2021
Nieuws | | (Social) Impact

Onder meer Jantje Beton, ING, de Augeo Foundation en het Trimbos Instituut maken deel uit van een omvangrijke groep bedrijven, kennisinstellingen, fondsen en maatschappelijke organisaties die zich verenigd hebben in de Alliantie Deltaplan Jeugd. Maatschappelijke Alliantie is initiatiefnemer van deze publiek – private samenwerking en biedt het kabinet hulp aan bij de opstelling en implementatie van het Deltaplan Jeugd. 

Brandbrief

Afgelopen februari werd er op initiatief van jeugdwethouder Reshma Roopram (PvdA) een brandbrief naar het demissionair kabinet gestuurd met de oproep binnen vier maanden met een actiegericht deltaplan te komen dat jongeren perspectief biedt: het Deltaplan Jeugd. De grote gevolgen die de aanhoudende COVID-19-pandemie heeft op de jeugd waren hier de aanleiding voor en het initiatief werd ondersteund door 150 wethouders. De noodzaak van de brandbrief werd begin maart ook nog eens versterkt door de oproep van 15 burgemeesters van grote steden, die zich zorgen maken over de impact van de problematiek in de meest kwetsbare wijken.

Bundeling van krachten
Genoeg aanleiding voor de Maatschappelijke Alliantie om het initiatief te nemen voor het oprichten van de Alliantie Deltaplan Jeugd, die ‘snel gevormd was’. Alle aangeslotenen maken zich namelijk ‘grote zorgen over het welzijn en de toekomst van de jeugd in Nederland’. Vanuit hun expertise, ervaring en betrokkenheid met kinderen en jongeren willen de alliantie-leden helpen met het realiseren van concrete plannen, die perspectief bieden voor zowel de korte als de lange termijn. Inzet is het waarborgen van veilig en gezond opgroeien en het herstellen van de achterstanden.
Marc Dullaert, voorzitter en mede-initiatiefnemer: ‘Zoals ook de jongeren zelf benadrukken, zijn veel problemen die jongeren ervaren niet door de huidige crisis ontstaan, maar enkel versterkt. Denk aan kansenongelijkheid in het onderwijs, problemen met het vinden van een stage, baan of een betaalbare woning, of aan de mentale gezondheid. Wij zijn in gesprek gegaan met tal van organisaties die hun kennis, ervaring en menskracht in willen zetten om dit complexe maatschappelijke probleem aan te pakken samen met de jongeren. Er liggen een aantal concrete voorstellen die we aanbieden aan het kabinet.’

Publiek – private samenwerking

De alliantie is ‘ervan overtuigd dat ze met een geïntegreerde aanpak vanuit een publiek-private samenwerking nog meer impact kan maken.’ Marielle Dekker, directeur Augeo Foundation: ‘In het kader van een Deltaplan Jeugd stellen private fondsen en gezondheidsfondsen voor om in publiek-private samenwerking extra inspanningen te verrichten ter ondersteuning van de mentale gezondheid tijdens deze coronacrisis. Hiermee wordt voor het eerst in Nederland de aanpak van kindermishandeling/ ingrijpende jeugdervaringen opgenomen in een integrale preventieve gezondheidsvisie”. Ook CeeOudshoorn, algemeen directeur van VNO-NCW en bestuurslid van Maatschappelijk Alliantie, heeft vertrouwen in deze manier van samenwerken: ‘We weten uit ervaring dat publiek-private samenwerking versnippering voorkomt en de noodzakelijke uitvoeringskracht versterkt. Ook kunnen informatie, kennis en middelen sneller worden gebundeld en levert dit soort samenwerking vaak vernieuwende inzichten en sociale innovaties op. Bovendien leidt het tot een breed maatschappelijk draagvlak. Dit zijn allemaal cruciale randvoorwaarden voor een succesvolle implementatie van het Deltaplan Jeugd.’

Samenstelling alliantie

De Alliantie Deltaplan Jeugd bestaat uit onder andere: het Trimbos-Instituut, ING, De Nederlandsche Bank, BMC, Deloitte, Talpa Network, Pesant, Tata Consultancy Services, Augeo en gezondheidsfondsen, Jantje Beton, Unicef Nederland, KidsRights, Kinderpostzegels, JINC, Young Impact, Stichting Campus 010.
 
Bron: De Maatschappelijke Alliantie
Lees ook: ‘Goed samenwerken: dat is kinderspel toch? Ja én nee!’ van DDB alliantie-expert Jorrit Hoekstra.