RvS: Provincie Groningen mag informatie over uitstoot kolencentrale niet geheimhouden

Joris Wijnhoven: ‘We zullen de stukken die we nu gaan ontvangen dan ook met argusogen bekijken.’
Joris Wijnhoven: ‘We zullen de stukken die we nu gaan ontvangen dan ook met argusogen bekijken.’
18 augustus 2017
Nieuws | | Organisatienieuws

Geheime stukken van de Provincie Groningen over de kolencentrale van RWE (Essent) die emissiegegevens bevatten moeten openbaar zijn. Dat bepaalde de Raad van State vandaag in een lange juridische strijd over openheid van zaken betreffende de natuurvergunning voor de omstreden kolencentrale, meldt milieuorganisatie Greenpeace. Greenpeace deed in 2011 een beroep op de Wet Openbaarheid Bestuur om openheid van zaken te krijgen in alle stukken rond de vergunningverlening voor de kolencentrale.
 
De Raad van State dwingt met deze uitspraak de Provincie Groningen om opnieuw te besluiten over de openbaarmaking van acht cruciale stukken die Greenpeace heeft opgevraagd en die informatie over de emissies van de centrale bevatten. De provincie heeft de regels destijds niet correct toegepast, door het verzoek van Greenpeace om deze stukken, af te wijzen. De stukken kunnen een ander licht werpen op de invloed die de kolencentrale mogelijk heeft op beschermde natuur.
 
Greenpeace is opgetogen over de uitspraak. Campagneleider Klimaat en Energie Joris Wijnhoven: ‘Het is niet alleen van principieel belang dat iedereen aannames over uitstoot kan controleren, maar het werpt mogelijk ook nieuw licht op de vraag of de natuurvergunning indertijd al dan niet terecht verleend is. We zullen de stukken die we nu gaan ontvangen dan ook met argusogen bekijken’.
 
Van een groot aantal andere stukken over de kolencentrale oordeelde de Raad van State in 2014 dat ze gezien moeten worden als ‘intern beraad’. Tegen die lezing diende Greenpeace een klacht in bij het Aarhus-klachtencomité van de VN, dat naar verwachting dit najaar uitspraak doet. Wijnhoven: ‘Wij verwachten dat deze internationale instantie Nederland op de vingers tikt, omdat ambtenaren op grond van het verdrag van Aarhus geen geheime onderonsjes mogen hebben met een bedrijf dat een vergunning heeft aangevraagd. Dat is precies wat zich tussen RWE (Essent) en de provincie Groningen heeft afgespeeld’.