Tweederde verwacht geefgroei VS dit jaar

23 maart 2011
Nieuws | | Wetenschap & Onderzoek

AMSTELVEEN (24 maart) - Tweederde van de Amerikaanse goede doelen verwacht een groei in de donaties voor 2011. Dat blijkt uit een studie van The Nonprofit Research Collaborative, een coalitie van zes fondsenwervingskoepels in de VS, waaronder de AFP.

Uit hetzelfde TNRC-onderzoek komt naar voren dat vorig jaar al 43% van de goede doelen meer donaties ontving dan het jaar ervoor. Daarmee lijkt de filantropiesector in de VS de ergste teruggang in inkomsten uit private donaties van de jaren 2008 en 2009 te boven (toen een krimp van respectievelijk 46 en 33%!), al valt de groei in vergelijking met de aantrekkende economie nog wat tegen.

"Hoewel veel organisaties de verliezen te boven zijn gekomen, verloopt de groei trager en minder dan we gehoopt en verwacht hadden, zeker als we de economische groei in het laatste kwart van 2010 meewegen", aldus Paulette Maehara, voorzitter van de Association of Fundraising Professionals.

Het onderzoek laat zien dat de grootste groei zit in online donaties: bijna 60% van de goede doelen die weer in inkomen groeide, maakt ook actief gebruik van het internet voor fondsenwerving.