Toon alles (2)

Tweede Kamer stemt in met ratificatie VN-verdrag

12 januari 2016, 00:00
Tweede Kamer stemt in met ratificatie VN-verdrag
Tweede Kamer stemt in met ratificatie VN-verdrag
Vandaag heeft een meerderheid van de Tweede Kamer ingestemd met een wet die uitvoering geeft aan het VN-verdrag Rechten van mensen met een beperking. Dit betekent dat openbare bedrijven en instellingen vanaf 2017 verplicht zijn hun panden toegankelijk te maken voor mensen met een beperking. Ellen Greve, directeur KNGF Geleidehonden is blij: ‘Vandaag is een belangrijke dag voor mensen met een beperking. Het was echt de allerhoogste tijd. We hebben hier bijna tien jaar op gewacht. Toch was het nog wel even spannend of het door de Tweede Kamer zou komen. Toegankelijkheid is sinds vandaag eindelijk een recht voor mensen mét en zonder beperking.’
 
Van uitstel geen afstel
Nederland is een van de laatste landen dat het verdrag in werk stelt. Afgelopen maanden werd het besluit hierover al drie keer uitgesteld. Dit kwam ondermeer doordat coalitiepartijen VVD en PvdA het niet eens werden over het amendement dat was ingediend door de PvdA, waarin stond dat openbare bedrijven en instellingen verplicht toegankelijk moeten worden voor mensen met een handicap.
 
Bedrijven tijd voor implementatie
Met een sub-amendement van het CDA en SGP, waarin de verplichtingen voor ondernemers in de wet duidelijker worden gesteld, ging de VVD akkoord. Vanaf volgend jaar zijn bedrijven verplicht de toegankelijkheid te garanderen. Dit hoeft niet van de ene op de andere dag, een extra regeling geeft ondernemers de tijd om de wet te implementeren.
 
gerelateerde items