Tweede Kamer neemt petitie Alzheimer Nederland in ontvangst

De fracties van D66, CDA, SP, PVV, GL en SGP waren aanwezig bij de aanbieding van de petitie.
De fracties van D66, CDA, SP, PVV, GL en SGP waren aanwezig bij de aanbieding van de petitie.
10 november 2015
Nieuws | | Politiek en overheid

Vandaag heeft Alzheimer Nederland een petitie aan de Tweede Kamer aangeboden om aandacht te vragen voor de Glasgow Declaration over de rechten van mensen met dementie. De fracties D66, CDA, SP, PVV, GL en SGP waren aanwezig bij de aanbieding van de petitie. Naast dat het vandaag de Dag van de Mantelzorg is, vindt er morgen ook een debat plaats over Dementiezorg waar o.a. de Dementiebrief Samenleven met dementie wordt besproken.

Voor Alzheimer Nederland is de Glasgow Declaration een belangrijk fundament voor het debat over dementie en de noodzakelijke zorg en ondersteuning om zo lang mogelijk volwaardig te kunnen meedoen in de samenleving. Centraal staan in de Glasgow Declaration de rechten, de waardigheid en de autonomie van mensen met dementie.

Tijdens de petitie heeft Julie Meerveld namens Alzheimer Nederland aandacht gevraagd voor betere dementiezorg in Nederland wat betreft diagnostiek, persoonsgerichte zorg, acceptatie van dementie en ook rondom bewustwording van de gevolgen op het dagelijks leven. Aansluitend heeft Henk van Pagee de Kamerleden van de Vaste Kamercommissie VWS verteld wat het voor hem betekent om dementie te hebben:'als je geheugen achteruit gaat dan heb je meer uitdagingen'.

Alzheimer Nederland is blij om te horen dat de Tweede Kamerleden deze vijf rechten als basis willen gebruiken voor het debat over dementiezorg morgen.