Tumult rond Donateursvereniging

12 oktober 2006

De aankondiging van het bestuur van de Donateursvereniging om in december een punt te zetten achter de vereniging en lopende projecten over te dragen, was deze week het gesprek van de dag in de charitatieve sector. De reacties liepen uiteen van goedkeuring en bewondering, tot uitgesproken afkeuring en zelfs heftig protest van leden van de Donateursvereniging. Hoofdrolspeler Esther Jacobs wil nog deze maand een bijzondere ledenvergadering organiseren om het besluit toe lichten: "Wij stoppen met de Donateursvereniging in de huidige opzet. Punt. Als er nu nieuwe initiatieven zouden komen om de zaak in een andere vorm door te zetten, dan zien we dat wel."


Verwarring over al dan niet formele opheffing van de Donateursvereniging ontstond al direct na afloop van de algemene ledenvergadering van maandagavond. Nog dezelfde avond werd een persbericht verstuurd met de kop: "Donateursvereniging houdt na 3 jaar succesvol aanjagen op te bestaan." In het persbericht wordt niet expliciet verwezen naar een formeel besluit van de ALV: "Het bestuur van de Donateursvereniging was al vanaf begin 2006 op zoek naar een andere vorm voor de organisatie in verband met de ontwikkeling van de vereniging en haar activiteiten naar een andere fase. Na goed overleg met partners en sponsors is het bestuur tot het besluit gekomen dat de Donateursvereniging zich terugtrekt als aanjager."

De volgende dag (dinsdag) al verscheen een interview met voorzitter Esther Jacobs in de Volkskrant, waarin zij het besluit om te stoppen toelichtte. Die gang van zaken en de al dan niet formele besluitvorming van de ALV riepen bij veel leden van de Donateursvereniging direct grote vragen op. Zo stuurde DV-lid Monique van 't Hek een gepeperde protestbrief aan het bestuur (voor volledige tekst brief: klik hier). Hierin stelt Van 't Hek dat de gang van zaken rondom de ALV niet door de beugel kan: "De door u in het persbericht van vandaag aangegeven ‘instemming' met het besluit door de 4 aanwezige leden (van de in totaal 3.500 leden) tijdens de algemene ledenvergadering van gisteravond, maakt het besluit juridisch ongeldig."

 


Extra ledenvergadering

Esther Jacobs ontkende gisteren desgevraagd dat het besluit te stoppen al formeel genomen is. Jacobs: "De officiële procedure voor stopzetting moet nog helemaal in gang worden gezet. De ALV van afgelopen maandag was te slecht bezocht om het formeel en juridisch te beklinken. Daarom wil ik op korte termijn, waarschijnlijk al eind deze maand, een ledenvergadering houden om het bestuursbesluit toe te lichten. Ik hoop dat die dan wel goed bezocht wordt, want met het verwijt dat wij niet open en transparant handelen, kan ik niet zoveel. Juist om leden te accommoderen hebben wij statutair geregeld om digitale ledenvergaderingen te houden. Na aanvankelijk enthousiasme is de animo daarvoor het laatste jaar gedaald tot een minimum. Ook hebben wij de grootste moeite gehad om bestuurleden te vinden. Zelfs voor kennismakingsgesprekken hebben mensen geen tijd. Voor de laatste fysieke ALV hadden zich zeven leden aangemeld. Er kwamen er vier."

De Donateursvereniging is dus formeel niet opgeheven. Staat daarmee de deur open voor een doorstart? Jacobs: "Dit bestuur stopt in deze vorm met de Donateursvereniging. Mocht blijken dat er enthousiasme en draagvlak is voor voortzetting van onze ideeën dan graag! We zullen dan moeten kijken naar de vorm en naar de juridische aspecten. Maar het zou mij, gezien de participatie van de leden in de activiteiten wel verbazen. Hoe het precies juridisch zit, weet ik op dit moment niet."

 


"Laffe daad"

Over achterliggende motieven voor het bestuursbesluit wordt druk gespeculeerd. Van 't Hek spreekt van voorbedachte rade en noemt de wijze waarop tot opheffing is besloten niet alleen ongeldig, maar ook " een laffe daad": "Door onjuiste beslissingen gedurende de laatste maanden is de grond blijkbaar (te) heet geworden onder de voeten van oprichtster Esther Jacobs, en heeft zij naar mijn mening daarom besloten ermee op te houden."

Die laatste beschuldiging werd tijdens de uitreiking van de Transparant Prijs dinsdag door Jacobs publiekelijk nog eens ontkend. Volgens Jacobs staat de recente controverse over het aannemen van een gift van €44.000 van Coins For Care door de Donateursvereniging los van het bestuursbesluit om er een punt achter te zetten. Jacobs: "De Donateursvereniging staat na drie jaar voor de keus om door te groeien en een instituut te worden of zaken over te dragen. Voor dat laatste kiezen wij als bestuur. We zijn allemaal aanjagers en pioniers en we vinden dat we de projecten nu met een gerust hart kunnen overdragen aan andere partijen, zoals het bedrijfsleven. Wij zijn wel eens een luis in de pels van de goede doelenwereld genoemd. Soms zoekt een luis een ander pels. En dat gebeurt nu: sommige in de branche zullen dus nu wel opgelucht adem kunnen halen. Ik ben zeven jaar belangeloos, zonder het vangnet van een kapitaal, in de goede doelenwereld actief geweest. Het is tijd voor nieuwe uitdagingen."

 


Pauw&Witteman

Met de nadruk op haar persoonlijke ambities gaf Jacobs overigens wel opnieuw voer aan de gedachte dat de Donateursvereniging vooral háár project is geweest. Kritisch DV-lid Monique van 't Hek in haar brief aan het bestuur: "Ik kan dan ook niet anders concluderen dat de DV het project is geweest van een persoon (Esther Jacobs) met een groepje medestanders om haar heen."

Jacobs' vermogen om media-aandacht te trekken, werd dinsdagavond nog eens bevestigd door haar aanwezigheid in de tv-talkshow Pauw & Witteman. In dat programma leken de interviewers vooral geïnteresseerd in schandaaltjes rond goede doelen. Jacobs hierover: "Ik vond dat erg vervelend, omdat daardoor weer de nadruk werd gelegd op wat niet goed gaat in de sector, terwijl ik altijd geprobeerd heb om vooral de positieve aspecten te benadrukken."

 


Wordt ongetwijfeld vervolgd.
 

 


Klik hier voor een commentaar op de kwestie

Voor het nieuwsbericht over de opheffing van de DV klik hier

Klik hier voor de brief van Monique van ‘t Hek