TTIP Leaks: Greenpeace zet onderhandelingsdocumenten online

Greenpeace heeft TTIP-onderhandelingsdocumenten online gezet
Greenpeace heeft TTIP-onderhandelingsdocumenten online gezet
2 mei 2016
Nieuws | | Organisatienieuws

Via een nog onbekende bron heeft milieuorganisatie Greenpeace zojuist dertien van de zeventien TTIP-onderhandelingsdocumenten online gepubliceerd. De stukken zijn te zien op een speciale TTIP Leaks website. Greenpeace eist dat de onderhandelingen voor het handelsverdrag tussen EU en VS direct worden stopgezet.
 
‘Greenpeace Netherlands has released secret TTIP negotiation documents. We have done so to provide much needed transparency and trigger an informed debate on the treaty. This treaty is threatening to have far reaching implications for the environment and the lives of more than 800 million citizens in the EU and US. Whether you care about environmental issues, animal welfare, labour rights or internet privacy, you should be concerned about what is in these leaked documents. They underline the strong objections civil society and millions of people around the world have voiced: TTIP is about a huge transfer of power from people to big business’, meldt Greenpeace op de TTIPS Leaks site.
 
Bedrijfsleven praat mee
‘Deze documenten laten zien dat miljoenen mensen terecht bezorgd zijn over TTIP’, zegt Faiza Oulahsen, campaigner bij Greenpeace Nederland. ‘TTIP is een gigantische verschuiving van de macht van burgers naar grote bedrijven.’ Uit de teksten blijkt keer op keer dat het bedrijfsleven heeft mogen meepraten. En dat terwijl burgers en maatschappelijke organisaties niet tot nauwelijks worden geraadpleegd.
 
Greenpeace vindt de volgende punten vanuit het oogpunt van milieu- en consumentenbescherming het meest zorgwekkend:
 
Belangrijke milieumaatregelen dreigen te worden geschrapt
Normaal gesproken hebben landen altijd het recht om handel te reguleren ter bescherming van mens en milieu. In geen van de hoofdstukken die Greenpeace in bezit heeft, is dat recht opgenomen. De EU en VS lijken de belangen van multinationals boven de bescherming van mens en milieu te stellen.
 
Klimaatactie wordt moeilijker
Terwijl eind vorig jaar in Parijs afspraken zijn gemaakt om het klimaat te beschermen, voorspellen de gelekte documenten weinig goeds op dat vlak. Zo is het niet mogelijk de import aan banden te leggen van CO2-intensieve brandstoffen zoals olie uit teerzanden.
 
Voorzorgsbeginsel
Het in de EU gebruikelijke principe dat alleen producten die bewezen veilig zijn op de markt komen, wordt in de gelekte documenten vervangen door een in de VS gebruikelijke benadering dat gevaarlijke stoffen niet verboden maar ‘gemanaged’ worden. Dit ondermijnt volgens Greenpeace de mogelijkheid om preventieve maatregelen te nemen, bijvoorbeeld om hormoonverstorende stoffen te weren.