Toon alles (3)

Trump is een bijzonder vrijgevig man, maar....

13 april 2016, 14:00
Veel geschreeuw, maar weinig echte donaties.
Veel geschreeuw, maar weinig echte donaties.
Presidentskandidaat Donald Trump heeft zijn giften aan goede doelen over de laatste vijf jaar openbaar gemaakt. Een indrukwekkende lijst van 93 pagina’s met maar liefst 4.844 giften van in totaal 102 miljoen dollar. Wie de lijst echter goed bekijkt, ziet dat er geen cent van die giften uit zijn eigen zak zijn betaald. Daarnaast zijn het giften waar Trump vaak zelf beter van werd.
                         
The Washington Post onderzocht de lijst en zag dat er gratis golfpartijen weggegeven zijn op de golfbanen die in Trumps bezit zijn. Het leeuwendeel van het gedoneerde geld, bijna 64 miljoen dollar, ging naar toezeggingen voor natuurbehoud op land dat hij zelf in bezit heeft. Daar kreeg hij ook nog eens belastingvoordeel uit. Dan is er nog een stuk grond ter waarde van 26 miljoen dollar dat Trump heeft geschonken aan de staat New York. Dat was echter in 2006 en niet in de laatste vijf jaar.
 
Donald J. Trump Foundation
Trump heeft ook een fonds, de Donald J. Trump Foundation, die zeven miljoen dollar schonk. Zes miljoen daarvan ging op aan 2.900 gratis golfpartijen en aanbiedingen van Trumps hotel. Bovendien kwam het leeuwendeel van dat geld ook niet van Trump, maar van zijn vrienden Vince en Linda McMahon. Er zijn ook nog donaties aan conservatieven die hem geholpen hebben politiek aandeel te winnen.
 
Ingelijste foto voor Serena
Ronduit lachwekkend is de gift ruim 1.100 dollar aan de stichting van tennisspeler Serena Williams. Die 1.100 dollar bestaat uit een vlucht van Williams in het vliegtuig van Trump en een ingelijste foto van Trump zelf.
 
Een woordvoerder van Trump zegt in een reactie dat de lijst niet compleet is. Trump geeft wel degelijk geld aan goede doelen zegt Allen Weisselberg, maar we willen die giften niet openbaar maken. ‘We want to keep them quiet. He doesn’t want other charities to see it. Then it becomes like a feeding frenzy.’
 
Trump Charity Mostly Free Rounds Of Golf
 
gerelateerde items