Toon alles (2)

Trump’s overgebleven inauguratiegeld: waar blijft het?

13 september 2017, 09:00
Waar blijven miljoenen inauguratiegeld die aan goede doelenorganisaties waren beloofd?
Waar blijven miljoenen inauguratiegeld die aan goede doelenorganisaties waren beloofd?
Het Witte Huis maakte vorige week de details bekend van de gift van een miljoen dollar die president Trump persoonlijk deed aan slachtoffers van orkaan Harvey. Maar eerdere beloftes van donaties zijn nog steeds niet nagekomen. Zo zitten er nog miljoenen in de inauguratiepot die aan goede doelenorganisaties waren beloofd. Trump heeft blijkbaar geen haast die uit te delen.
 
Trump’s inauguratiecommissie heeft nog miljoenen dollars over die niet zijn uitgegeven aan ceremonies in januari. Dat meldt Tom Barrack, een vriend van de president die de inaugurale commissie leidt. In januari meldde de commissie dat dat geld aan goede doelen zou worden toegekend, maar dat is niet gebeurd. En zelfs nu erop wordt aangedrongen dat het geld kan worden ingezet voor orkaan Harvey, gebeurt er niets. Barrack zegt tegen de Daily Beast dat dat nog even gaat duren: ‘Ultimate closing filings later this fall will show that millions of dollars of reserve funds will be allocated to various charities, institutions, and foundations in an amount that will surely exceed any previous inauguration.’
 
Geld is hard nodig
De inauguratiecommissie sluit de boeken niet voor november, zegt Rick Gates, lid van het voormalige Trump-campagneteam. Maar het geld is nu hard nodig, zeker nu ook orkaan Irma haar sporen heeft nagelaten. Afgelopen woensdag haakte Trump daar op in, door persoonlijk een miljoen dollar beschikbaar te stellen aan een dozijn organisaties voor hulp aan slachtoffers van Harvey.
 
Of en hoeveel er uit de inauguratiepot zal worden weggegeven is nog de vraag. De commissie hoeft volgens de wet niet bekend te maken hoeveel er is gedoneerd en aan wie. Gates heeft al aangegeven dat het totale bedrag pas bekend wordt als de boeken worden gesloten. De inauguratie van Trump verpletterde overigens eerdere fondsenwerving records: hij verdubbelde bijna het totaal dat voormalige president Barack Obama ophaalde tijdens zijn eerste inhuldiging.
gerelateerde items