Transparant Prijs neemt tijd voor reflectie

26 januari 2012
Nieuws | | Governance & Finance

AMSTERDAM (26 januari) - De Transparant Prijs voor het beste jaarverslag van charitatieve organisaties neemt het komende jaar de tijd voor bezinning op toekomstige beoordelingscriteria en een ‘herijking' voor 2013. Dat maakte PwC-partner Wim van Ginkel dinsdag bekend tijdens een druk bezochte workshopmiddag die door meer dan honderd charitatieve organisaties werd bijgewoond.


Het ‘bezinningsjaar' 2012 is volgens Van Ginkel nodig om bijvoorbeeld na te denken over het ‘papieren jaarverslag': "Papier begint passé te raken, dus we moeten zien hoe we daarmee in de toekomst moeten omgaan." Van Ginkel noemde ook de toenemende aandacht voor ‘integrated reporting', de trend van verslaglegging uit het bedrijfsleven waarin financiële en duurzaamheidsrapportages worden geïntegreerd en de samenhang van verschillende activiteiten beter tot uitdrukking komt.


Ongetwijfeld zal ook opnieuw kritisch worden gekeken naar de categorie ‘vermogensfondsen', waarvoor de criteria ook dit jaar onveranderd blijven. Ook blijft de ondergrens van twintig meedingende jaarverslagen van kracht.


Impact

Van Ginkel waarschuwde voor een te hijgerig doorschieten in de aandacht voor het onderwerp ‘impact', ook het thema van de workshopmiddag. Het gaat volgens Van Ginkel om een gulden middenweg. Van Ginkel noemde in dit verband ook de ranglijst van ‘beste goede doelen' van dagblad Trouw en het Centraal Informatiepunt Goede Doelen: "Als we daar kritisch naar kijken, dan zien we veel criteria die vooral met ‘platte bedrijfsvoering' te maken hebben en niet met donateursverwachting over wat er met het geld gedaan is."


De uitreiking van De Transparant Prijs 2012 vindt plaats op 10 oktober in de Nieuwe Kerk in Den Haag. De deadline voor inlevering van het jaarverslag is 1 juli. Organisaties met een gebroken boekjaar kunnen hun jaarverslag nu reeds inleveren. Het thema voor 2012 is ‘Communicatie met de donateurs'. Het thema voor 2013 is ook al bekend: ‘Risico's en kansen'. Meer informatie: klik hier.


Meepraten over dit onderwerp op Twitter? Klik hier