Toon alles (2)

Ingekorte Tour du ALS levert ruim acht ton op

6 juni 2018, 06:00
De Tour du ALS heeft ondanks de slechte weersomstandigheden toch nog ruim acht ton opgeleverd
De Tour du ALS heeft ondanks de slechte weersomstandigheden toch nog ruim acht ton opgeleverd
Tour du ALS heeft in Frankrijk ruim acht ton opgeleverd. Er kan nog gedoneerd worden tot 24 juni. In Burgers’ Zoo, tijdens Wereld ALS Dag, wordt de eindstand bekend gemaakt. En op 1 juli start alweer de inschrijving voor de achtste editie, die zal plaatsvinden op 29 mei 2019 vanaf Malaucène.
 
Op 31 mei zouden bijna 450 wandelaars, hardlopers en fietsers de Mont Ventoux beklimmen. De weersvoorspellingen waren dermate slecht dat de organisatie op voorhand al besloot de route in te korten tot aan plateau Reynard in plaats van tot de top van de kale berg. Terwijl de eerste renners om 06.00 uur net aan hun eerste beklimming waren gestart, barstte het onweer los. De organisatie besloot daarom om de route verder in te korten van Bédoin, via de Col de la Madeleine naar Malaucène en weer terug naar Mazan. Vanwege de heftige regenval bleken sommige wegen ontoegankelijk, belandden auto’s in de greppel en zakte de temperatuur aannemelijk.
 
‘Indrukwekkende ontmoetingen’
Onder de deelnemers acteur Leopold Witte. Hij speelde de rol van ALS-patiënt Oscar van Liesschoten in de televisieserie Dokter Deen. Samen met zes collegae besloot hij zich enkele maanden in te zetten om meer aandacht en geld te genereren voor de ongeneeslijke ziekte. Witte: ‘Wat ik gemerkt heb, is dat de Tour du ALS kracht, troost en plezier geeft aan hen die door hetzelfde lot getroffen zijn. Ik ben nu helemaal stil van alle indrukwekkende ontmoetingen.’
 
‘Volgend jaar herkansing op Ventoux’
Naast de acteurs van Dokter Deen bevonden zich ook Loek Peters en Monic Hendrickx van Penoza. Deze laatste nam deel uit van het team van PLS-patiënt Aad Ottervanger. ‘De Tour was geweldig, wat een saamhorigheid! Naast het feit dat je iets goed doet voor ALS, krijg je er zelf ook een goed gevoel van. De Ventoux is de uitdaging van elke wielrenner. Jammer genoeg zat beklimming naar de top er dit jaar niet in, maar ik ga volgend jaar zeker voor de herkansing. En hopelijk met mij nog veel meer mensen’, aldus Loek Peters
 
Vroeger dan gepland waren begin van de middag alle deelnemers weer veilig en wel terug op het village du départ alwaar zij onthaald werden door projectleider en initiatiefnemer van Tour du ALS Gert-Jan Pijl en directeur Gorrit-Jan Blonk van Stichting ALS Nederland. Zanger/acteur Martijn Fischer sloot op feestelijke wijze de dag af met natuurlijk de nummers van André Hazes. 

Opbrengsten eerdere edities
2017 - 660.000
2016 - 774.000 
2015 - 750.000
2014 - 1.150.000 
2013 - 1.200.000 
2012 - 109.860
 
gerelateerde items