Toon alles (1)

Toro de la Vega blijft verboden

29 maart 2019, 00:00
CAS International is zeer tevreden met dit succes.
CAS International is zeer tevreden met dit succes.
Het stierenfeest Toro de la Vega blijft verboden. Sinds 2006 heeft CAS International (Comité Anti Stierenvechten) samen met de Spaanse dierenpartij PACMA en later ook HSI samengewerkt in een campagne om een einde te maken aan dit evenement.

Sinds 2016 is het niet meer toegestaan om de stier tijdens het evenement te doden of verwonden, nadat de deelstaat Castilië en León dit besloot. De gemeente Tordesillas ging in hoger beroep om dit wrede stierenfeest alsnog door te laten gaan, maar het hooggerechtshof in Spanje geeft de deelstaat Castilië en León gelijk; het verbod blijft geldig.

Toro de la Vega
Op de tweede dinsdag van september werd in Tordesillas een stier op middeleeuwse wijze opgejaagd worden door honderden mannen te voet en te paard, en vervolgens met lansen aangevallen en gedood, tijdens de lokale festiviteiten van Tordesillas.

Estefania Pampin Zuidmeer, medewerker projecten en publiciteit: “Het evenement stond jarenlang onder discussie bij de publieke opinie. In mei 2016 besloot de regering van de deelstaat Castilië en León dat er een einde moest komen aan het publiekelijk doden van de stier dankzij de nationale en internationale druk. Ook gaf ze aan dat Toro de la Vega niet meer past bij de normen en waarden van de Spaanse samenleving.”

De wet van de deelstaat Castilië en León dicteert echter wel dat alle stieren die gebruikt worden in evenementen binnen de 24 uur er na gedood moeten worden. Dit betekent in wezen dat de stier niet in het bijzijn van het publiek, maar buiten het zicht ervan gedood wordt. Toro de la Vega is nu omgezet tot een stierenren zonder bloed dat bekend staat als Toro de la Peña.

CAS International is zeer tevreden met dit succes. Maar er moet nog veel meer gebeuren om het stierenleed in Spanje te stoppen, zowel in de arena als tijdens dorpsfeesten. 
 
gerelateerde items