Edwin Venema

Het andere geluid van topvoetballer Mata

6 augustus 2017, 09:30
In een week waar de cijfers van gigalonen en megatransfers in het voetbal weer voor heel wat discussie zorgden, is er ook een heel nieuw ander geluid. Juan Mata, topspeler van Manchester United, maakte bekend dat hij voortaan 1% van zijn maandloon zal doneren aan het goede doel. ‘Hopelijk zullen andere voetballers mijn voorbeeld volgen’, aldus de Spanjaard.
 
Mata zal doneren aan Common Goal, een organisatie die voetbalinitiatieven voor mindervalide kinderen wereldwijd steunt. Dat maakte hij bekend bij een bezoekje aan de sloppenwijken van de Indiase stad Mumbai. ‘Door een deel van onze verdiensten aan goede doelen te schenken kunnen we voetbal gebruiken om sociale veranderingen in de hand te werken’, liet de Spanjaard optekenen. ‘Soms beseffen we niet hoe goed we het hebben. Voetbal veranderde mijn leven en ik ben er zeker van dat ik op deze manier ook het leven van miljoenen anderen kan veranderen.’
 
Het idee om 1% van je inkomen te bestemmen voor goede doelen is niet nieuw. In 2008 startte Anna Chojnacka en Bart Lacroix de 1%Club, dat intussen is uitgegroeid tot een succesvol crowdfundingplatform voor de goede zaak. Tot nu toe is er via 1%Club meer dan twee miljoen euro opgehaald. Hierdoor zijn meer dan 800 initiatieven in bijna 80 landen van start gegaan. 
 
♦DDB Journaal is met zomerreces, maar wilt u toch het filantropienieuws volgen? Neem dan een gratis abonnement op DDB Daily: elke dag om 12.00 uur het laatste nieuws in uw mailbox. Voor kosteloos abo: klik hier.
gerelateerde items