Top 50 grootste donoren VS: rampjaar 2020 breekt met top down-geven

17 februari 2021, 09:00
Foto: Katie Rodriguez/Unsplash
Foto: Katie Rodriguez/Unsplash
Het gezaghebbende Amerikaanse filantropievakblad Chronicle of Philanthropy heeft haar jaarlijkse top 50 van ‘America’s biggest donors’ weer gepubliceerd. Het meest opmerkelijke aan deze Philanthropy 50 is volgens de Chronicle dat het geefpatroon onder invloed van Covid 19 en Black Lives Matter significant is veranderd.
 
Minder opmerkelijk was de nummer 1 van de nieuwe lijst (Jeff Bezos) en ook dat het totale bedrag in dollars dat deze vijftig mensen schenken is gestegen van 15,8 miljard in 2019 naar 24,7 miljard in 2020 wekte weinig verbazing. Wel bijzonder is volgens de Chronicle de relatie tussen de geefdoelen en de grote maatschappelijke uitdagingen van het afgelopen jaar, zoals de Covid 19-pandemie en de Black Lives Matter-beweging.

Niet eerder in de geschiedenis van de Philanthropy 50 is er zoveel geschonken (meer dan 700 miljoen dollar) aan kleinschalige projecten vanuit de community met directe maatschappelijke impact als voedselbanken, onderdak en hulp voor armen en daklozen. Opmerkelijk is ook het aantal HBCU’s (Historically Black Colleges and Universities) en organisaties voor raciale en sociale rechtvaardigheid dat giften ontving.

Filantropie-experts in de VS denken dat deze breuk met de traditionele top-down benadering zal beklijven. Zo ook Melissa Berman, president van de Rockefeller Philanthropy Advisors, die deze trend onder grootgevers al veel eerder signaleerde: ‘Deze verandering onder private donors is niet iets dat dit jaar pas begon met Covid 19 of met de dood van George Floyd, en zal dus ook niet zomaar stoppen.’

Bronnen: Chronicle of Philanthropy, Fortune
gerelateerde items