Tom van der Lee (Oxfam) nummer drie van GroenLinks

23 november 2016, 11:15
Oxfam Novibs campagneleider Tom van der Lee keert terug in de politiek. Hij is door de kandiatencommissie van GroenLinks op een verkiesbare derde plaats gezet. Bij Oxfam Novib gaf Van der Lee onder meer leiding aan campagnes die bedrijven aansporen maatschappelijk verantwoord te ondernemen. Tussen 1993 en 2009 was hij politiek coördinator en hoofd Voorlichting van de GroenLinks-fractie in de Tweede Kamer.

'Sterke drive'
De kandidatencommissie van GroenLinks heeft hoge verwachtingen van Van der Lees comeback op het Binnenhof: 'Tom van der Lee (51) heeft een sterke drive om de wereld rechtvaardiger en duurzamer achter te laten. Deze politiek strateeg is als geen ander in staat om grote idealen zoals deze daadwerkelijk dichterbij te brengen. Tom brengt een ijzersterke mix van internationale en nationale ervaring met zich mee. Ruim zeven jaar is hij campagnedirecteur en bestuurslid van Oxfam Novib. Hier houdt hij zich onder meer bezig met klimaatverandering, MVO-beleid en het tegengaan van belastingontduiking. Daarvoor werkte hij jarenlang als politiek coördinator en voorlichter van de Tweede Kamerfractie. Hij kent het reilen en zeilen op het Binnenhof, beheerst het politieke ambacht en kan met senioriteit het woord voeren over groene, internationale en sociale dossiers.'

Invloedrijke GroenLinkser
Van der Lee studeerde tot 1990 politicologie, waarbinnen hij zich specialiseerde in de leer der internationale betrekkingen. Daarna werkte hij bij de GroenLinks-fractie, eerst als fractiemedewerker en vanaf 1993 als politiek coördinator en hoofd Voorlichting. Hij coachte en adviseerde de partijleiders Paul Rosenmöller en Femke Halsema en bereidde hen voor op mediaoptredens. Ook schreef hij mee aan een aantal publicaties. Van der Lee voerde ook het woord over personele aangelegenheden. Daarnaast zat hij de wekelijkse fractievergaderingen voor en leidde hij de verkiezingscampagne bij de Tweede-Kamerverkiezingen van 2003. Binnen en buiten GroenLinks stond hij bekend als een van de invloedrijkste GroenLinksers, die vanuit de achtergrond opereerde.Uit de politieke biografie Pluche van Femke Halsema blijkt dat Van der Lee Halsema's campagneleus 'Knokken voor wat kwetsbaar is' bedacht, maar haar ook dikwijls verweet te weinig 'Wille zur Macht' te bezitten.

Oxfam-campagnes
Bij Oxfam Novib gaf Van der Lee onder meer leiding aan campagnes die bedrijven aansporen maatschappelijk verantwoord te ondernemen (Groene Sint, Eerlijke Geldwijzer en 'Behind the Brands') en zich richten op de aanpak van belastingontwijking ('Make Tax Fair en 'Even it Up'). Dat laatste thema is ook een prioriteit van partijleider Jesse Klaver, die regelmatig advies bij Van der Lee inwon en in hem een voorbeeld ziet.

Vice-voorzitter Partos
Als vice-voorzitter van Partos, de brancheorganisatie voor internationale samenwerking, voerde Tom van der Lee het woord in de campagnes 'Genoeg is genoeg' en 'Je krijgt wat je geeft'. Hij stond mede aan de basis van het 'World's Best News' initiatief en de brede 'Stay Human' campagne, die Nederlanders betrekt bij een humane opvang van vluchtelingen.

Social media-actie Van Tongeren
Intussen is een andere bekende GroenLinkser afkomstig uit de wereld van goede doelen bij de kandidatencommissie in ongenade gevallen: Liesbeth van Tongeren (ex-Greenpeace) kwam tot haar eigen verbazing en ongenoegen niet meer voor op de nieuwe kandidatenlijst van GroenLinks. Nadat zij zich aanvankelijk bij die beslissing had neergelegd, maakte ze vandaag bekend om toch met steun van partijleden weer op de lijst te willen komen. Op Twitter en Facebook is een actie gestart om haar toch op de GroenLinks-kandidatenlijst voor de Tweede Kamer te krijgen. Met #proLiesbeth worden leden opgeroepen Van Tongeren hoog op de lijst te plaatsen. Vanaf 1 december kunnen leden via een onlinereferendum hun voorkeur uitspreken over de conceptkandidatenlijst.
►Wilt u voortaan elke donderdagochtend het laatste nieuws, opinies en achtergronden over de wereld van doneren & sociaal investeren? Voor een geheel kosteloos abonnement op DDB Journaal: klik hier.
gerelateerde items