Toezichthouder Kansspelen biedt excuses aan

18 augustus 2010
Nieuws | | Loterijen

AMSTELVEEN (18 augustus) - Het College van Toezicht op de Kansspelen heeft naar aanleiding van haar jaarverslag 2009 excuses aangeboden aan de Nationale Goede Doelen Loterijen. Het jaarverslag bevatte een aantal storende onjuistheden die aanleiding gaven tot een kritisch artikel in De Telegraaf, dat door vrijwel alle media werd overgenomen.

Het College stelt in De Telegraaf "dat ondanks alle zorgvuldigheid bij het samenstellen van het jaarverslag over 2009 een aantal cijfermatige onjuistheden is opgenomen". Volgens het College van Toezicht, dat advies uitbrengt aan minister Hirsch Ballin, had dit niet mogen gebeuren en "worden hiervoor verontschuldigingen aangeboden".

De Telegraaf legde vorige week als eerste beslag op het jaarverslag en constateerde dat de loten duurder waren geworden en er minder prijzengeld was uitgekeerd. Het prijzenpercentage bij de Postcode Loterij blijkt echter niet gedaald van 31 naar 23 procent, op basis van de onjuist naar buiten gebrachte gegevens, maar naar 26 procent.

De Commissie van Toezicht heeft de Goede Doelen Loterijen (Postcode Loterij, BankGiro Loterij en Sponsor Bingo Loterij) laten weten dat de onjuiste gegevens weliswaar waren aangepast, maar de correcties niet zijn doorgevoerd in de teksten.

Ten aanzien van de Lotto stelt de commissie dat er een regel is weggevallen in het jaarverslag, waardoor tevens een aantal getallen is omgewisseld. Er is inmiddels een aangepaste versie van het jaarverslag op de website van het college verschenen. "Er zijn inderdaad storende fouten gemaakt", aldus de slottekst van een vorige week verschenen verklaring.