Tim Cook wil met Apple andere weg inslaan

Apple CEO Tim Cook
Apple CEO Tim Cook
9 februari 2012
Nieuws | | Organisatienieuws

AMSTERDAM (9 februari) - Het lijkt erop dat Apple onder leiding van Tim Cook een andere weg inslaat waar het gaat om filantropie. Steve Jobs was altijd zwijgzaam over het onderwerp, maar Cook liet vorige week tijdens een personeelsbijeenkomst zien Apple wel degelijk donaties heeft gedaan.


Bronnen van The Verge melden dat Cook tijdens die bijeenkomst heeft gezegd dat Apple vijftig miljoen dollar heeft gedoneerd aan Stanford's Hospitals: 25 voor een nieuw hoofdgebouw en 25 voor een nieuw te bouwen kinderziekenhuis. Daarnaast sprak hij over de bijdrage van vijftig miljoen aan Product RED, dat als doel heeft geld in te zamelen voor onderzoek naar aids.


Geld geven is tijdverspilling

Hiermee breekt hij het stilzwijgen dat Steve Jobs vele jaren volhield. In zijn boek Inside Apple staat dat hij medewerkers zelfs eens heeft verteld dat geld weggeven tijdverspilling is. Cook begon vrijwel direct na zijn aanstelling met veranderingen. Dat begint echter langzaam, aangezien 150 miljoen dollar nog steeds slechts een klein deel is van het Apple-kapitaal van 97.6 miljard.


Aantijgingen over werkomstandigheden

Momenteel zijn Cook's inspanningen vooral gericht op de aantijgingen in de media over de werkomstandigheden van Chinese fabrieksarbeiders die voor Apple de iPad in elkaar moeten zetten. In een e-mail aan het Amerikaanse personeel schrijft Cook dat het bedrijf ‘elk jaar meer fabrieken inspecteert' en ‘Geen enkele andere partij in onze industrie doet zoveel voor het verbeteren van werkomstandigheden als wij.' De komende weken zal Apple officieel op de aantijgingen reageren.