Toon alles (1)

Tientallen Nederlandse toeristen melden kinderuitbuiting

5 september 2018, 00:00
Kijk vooral verder dan het gangbare beeld wat mensen over kinderseksetoeristen hebben.
Kijk vooral verder dan het gangbare beeld wat mensen over kinderseksetoeristen hebben.
Enige tientallen Nederlandse reizigers hebben dit jaar meldingen gedaan over seksuele uitbuiting van kinderen. Alleen al over de afgelopen zomer kwamen 22 meldingen  van kindermisbruik binnen op meldkindersekstoerisme.nl, het meldpunt dat door Terre des Hommes en Defence for Children wordt beheerd.

Het meldpunt is bedoeld voor toeristen die verdachte gedragingen waarnemen tijdens hun vakanties. 13 van de 22 meldingen gingen over mogelijke seksuele kinderuitbuiting in het buitenland, vooral in Azië en Afrika. De overige meldingen betroffen vermoedens van kinderporno en kinderhandel.  Alle meldingen op het meldpunt worden gedeeld met politie en urgente zaken worden meteen doorgezet aan de Nederlandse liaison officieren van politie in het buitenland. Als melders anoniem willen blijven, fungeren de medewerkers van het meldpunt als tussenpersoon. Twee meldingen gingen over vermeend misbruik in Nederland.

Onderzoeksunit onderzoekt meldingen
De onderzoeksunit van Terre des Hommes onderzoekt de meldingen. Zo was er een melding over twee mannen uit het zuiden van het land. Onze onderzoeker zocht op het internet en via sociale media naar meer bewijs en vond veel verdachte sporen. Als het dossier compleet is wordt de informatie gedeeld met politie.

Kijk vooral verder dan het gangbare beeld wat mensen over kinderseksetoeristen hebben. Het gaat zeker niet alleen maar om witte mannen van boven de 50, met dikke buiken", aldus Gideon van Aartsen, projectleider van de Terre des Hommes onderzoeksunit 
Terre des Hommes roept reizigers op alert te zijn op verdachte gedragingen en alles te melden, want iedere tip kan waardevol zijn. Van Aartsen: "Ons doel is vooral om misbruik te voorkomen, bescherming van het kind staat voorop". 
gerelateerde items