Tientallen goede doelen samen voor het klimaat

15 februari 2006
Nieuws | | Goede doelen

Ambitieus: zo veel goede doelen die samenwerken onder één paraplu? Misschien, maar de klimaatcampagne Hier.nu laat zien dat het kan.

Begin februari ging de gezamenlijke klimaatcampagne Hier.nu van start. Maar liefst 38 goede doelen organisaties gaan de komende twee jaar onder het motto Hier.nu gezamenlijk campagne voeren en projecten opzetten tegen de gevolgen van klimaatverandering. Belangrijke insteek: duidelijk maken dat klimaatverandering iedereen raakt, en dat er hier en nu wel degelijk iets aan te doen is. Financier is de Nationale Postcode Loterij, die ruim 16 miljoen in de campagne steekt, waarvan ongeveer 12 miljoen voor diverse klimaatprojecten en 4 miljoen voor communicatie en coördinatie.
Op de site Hier.nu, centraal element van de campagne, staat een lijst van deelnemende organisaties. Dat Greenpeace en Natuur & Milieu meedoen, zal niemand verbazen. Maar er staan ook minder voor de hand liggende organisaties op de lijst, zoals Free Voice, Stichting Kinderboerderijen Nederland en Alliance for the University of Peace.
Goede doelen hebben niet bepaald de reputatie goede samenwerkers te zijn, maar deze campagne ging na een voorbereiding van anderhalf jaar veelbelovend van start.

Bewustwording en handelingsperspectief
Communicatiemanager Eva van der Weiden van het Klimaatbureau, dat de campagne organiseert: “De beide hoofddoelstellingen zijn bewustwording en handelen.” Daarnaast is het de bedoeling dat klimaatverandering een structureel onderdeel wordt van de deelnemende organisaties om daarmee als vliegwiel gaat fungeren voor anderen, waaronder de overheid.
Van der Weiden: “Mensen hebben vaak wel van klimaatverandering gehoord, maar het blijft te groot en en te ver weg. Wij willen duidelijk maken dat dit probleem groot is en ons allemaal raakt. Met direct daaraan gekoppeld een concreet handelingsperspectief. Vandaar onze slogan: Wat kan ik in vredesnaam hier aan klimaatverandering doen? En dat is best veel. Een deel van onze site gaat ook over concrete tips.”
Naast het directe handelingsperspectief biedt Hier.nu een lange reeks klimaatgerelateerde projecten van alle deelnemende organisaties. Van der Weiden: “Wij zijn maanden bezig geweest om allerlei organisaties te benaderen met de vraag wat klimaatverandering betekent voor hun core-business. Voor sommige organisaties sprak dat al vanzelf, maar andere hebben we aan het denken gezet. Klimaatverandering heeft veel ingrijpender effecten heeft dan veel mensen, ook binnen goede doelen, vermoeden.”

Aanpak klimaatverandering begint bij jezelf
De campagne heeft verloopt in fases. Nadat de organisaties hun klimaatgerelateerde projecten op een rijtje hebben gezet, gaat Hier.nu verder met het linken van die projecten aan de belevingswereld van de gemiddelde Nederlander. En dat zal de grote uitdaging worden. Van der Weiden: “Eigenlijk zeggen we: de aanpak van klimaatverandering begint bij jezelf. Zowel wat betreft preventie als aanpassing. En dat op een aansprekende en moderne manier gepresenteerd, om elke zweem van geitenwollensokken te vermijden.”
De site geeft nu al een hele reeks directe klimaattips, ondermeer voor energiebesparing, en dat worden er in de toekomst nog meer. “We willen dat de bezoekers van de site het gevoel krijgen dat ze er niet alleen voor staan.” De site gaat ook concrete aankoop-tips geven: vlak voor het WK de top 10 van de energiezuinigste TV’s.
Hier.nu richt zich vooral op de 25-49 jarigen, met nadruk op ouders, omdat die ‘misschien iets meer gevoel hebben voor het belang van volgende generaties.’
Doelstelling van de campagne: na 2 jaar is rond de 90% van deze bevolkingsgroep ervan overtuigd dat we iets moeten en kunnen doen aan klimaatverandering.  Plus: 1 miljoen mensen hebben over 2 jaar daadwerkelijk iets gedaan (bijvoorbeeld: de klimaatvriendelijkste auto kiezen). Om de effecten te kunnen meten, is een nulmeting gedaan.

Samenwerken viel niet tegen
Hoe ging dat, het samensmeden van 38 goede doelen tot één campagne? Van der Weiden: “Hoe meer clubs erbij betrokken zijn, hoe logger en trager allerlei processen verlopen, uiteraard. Maar het is me toch niet tegengevallen. En het hielp natuurlijk dat de Postcode Loterij had aangekondigd positief te staan tegenover de campagne, en daarmee lag financiële steun van de NPL aan klimaatprojecten van de deelnemende organisaties in het verschiet.”
Vooral het enthousiasme van de niet voor de hand liggende organisaties is groot, zegt Van der Weiden. “Voor sommigen was het een echte eye opener.”

Fris en nieuw?
Reclamebureau KesselsKramer verzorgde de uitingen, die heel anders ogen dan wat gebruikelijk is bij communicatie over dit lastige onderwerp. Van der Weiden: “Het lijkt zo simpel: Hier (en nu) als insteek, maar het is frisser en nieuwer dan alles wat ik op gebied gezien heb.”
Een – anonieme - reclamedeskundige denkt er anders over: “Het ziet er leuk uit, maar het is te vrijblijvend. En de toon is aan de jeugdige kant, terwijl jongeren niet de doelgroep zijn. Het geheel kan zomaar wegzakken in de vele goede bedoelingen campagnes. Er moet heel gauw actie en pit komen.”
Dat vindt Van der Weiden ook: “Nu komt de fase waarin we de deelnemende organisaties moeten blijven stimuleren en uitdagen om concrete projecten met een direct handelingsperspectief te blijven ontwikkelen. Dat is ambitieus, inderdaad. Maar communicatie over klimaatverandering is nog nooit simpel geweest. En er komen nog allerlei verrassingen om regelmatig een buzz-gevoel te creëren!”