UAF
Toon alles (1)

Tien vluchtelingen starten met monteursopleiding

28 augustus 2018, 00:00
In de afgelopen drie maanden bereidden tien gemotiveerde technici uit Syrië, Iran en Eritrea zich met steun van het UAF voor op een mbo-monteursopleiding. Zij werkten hard aan hun Nederlandse vaktaal en hun kennis van de werkcultuur. Met succes, want ze rondden het voortraject allemaal goed af. 

De deelnemers hebben al werkervaring in de techniek in hun land van herkomst. Het UAF biedt ze in samenwerking met partners in de technische sector de mogelijkheid om zichzelf verder te ontwikkelen, zodat zij binnen afzienbare tijd van betekenis kunnen zijn voor de samenleving. Want dat is waar zij naar uitkijken.

Vanaf september verdienen de monteurs al hun eigen inkomen. Ze gaan twee dagen per week naar school en werken daarnaast onder begeleiding drie dagen per week bij Stedin. Over twee à drie jaar kunnen de deelnemers als gediplomeerd monteur laag- en middenspanning (niveau 3) aan de slag.

Veel werkgevers in de technische sector hebben dringend behoefte aan gekwalificeerde vakmensen, zo berichtte ook de Volkskrant onlangs. Net als energiebedrijf Alliander koos Stedin ervoor om een samenwerking aan te gaan met het UAF en zo het potentieel van nieuwkomers te benutten.

Initiatiefnemers en samenwerking
Het voorbereidende traject voor monteurs is een initiatief van netbeheerder Stedin, Werk en Vakmanschap en het UAF. Het UAF wierf de juiste kandidaten en deelde kennis en ervaring met Stedin bij de ontwikkeling van het voortraject, zodat de deelnemers de informatie en begeleiding krijgen waar behoefte aan is. Het onderwijs en de aanvullende begeleiding worden georganiseerd door Werk en Vakmanschap, een landelijk samenwerkingsverband van technische en industriële bedrijven. De lessen vinden plaats bij de Stedin Bedrijfsschool en het Techniek College Rotterdam.

Tweede groep start binnenkort
Stedin is erg blij met de samenwerking en de voorlopige resultaten en maakte bekend het project te willen uitbouwen. Tom Emons, directie Stedin: ‘De ervaring is zo positief dat we met een tweede groep willen starten. Waarschijnlijk met twintig deelnemers in plaats van tien. Deze plannen werken we binnenkort met elkaar uit.’

Mery Redjopawiro, projectleider mbo bij het UAF: 'Dit project met Stedin kent meerdere successen. Niet alleen zijn we trots op de resultaten die deze zeer gemotiveerde mannen hebben geleverd, ook zijn we ontzettend blij met de samenwerking met Stedin en Werk & Vakmanschap. Het maatwerk dat is geleverd en de flexibiliteit om onderdelen aan het programma toe te voegen waar nodig, is echt een meerwaarde en reden tot succes. Ik zou zeggen: op naar de volgende groep!'
gerelateerde items