Toon alles (2)
Edwin Venema

Kamer wil tien miljoen extra voor cultuur

29 november 2016, 15:45
De Tweede Kamer wil volgend jaar 10 miljoen euro extra uittrekken voor cultuur. Het geld gaat hoofdzakelijk naar podiumgezelschappen, waaronder het bekende Orkater. Het geld komt van het ministerie van OCW zelf en wordt gehaald uit de Subsidieregeling Instandhouding Monumenten, die niet geheel wordt opgemaakt. 

Joyce Vermue

Oppositiepartijen D66, SP, CDA, ChristenUnie en GroenLinks steunen het amendement dat PvdA-cultuurwoordvoerder Joyce Vermue vandaag indiende. Het leeuwendeel is bestemd voor zal gezelschappen die van het Fonds Podiumkunsten wel een positieve beoordeling kregen maar geen of onvoldoende subsidie: (muziek)theatergezelschap Orkater, dansproductiehuis Korzo, Theater Bellevue en theatergezelschap Suburbia.

Rijksgesubsidieerd

Het resterende bedrag zal onder andere gaan naar direct door het Rijk gesubsidieerde instellingen die na de adviezen van de Raad voor Cultuur minder geld hebben gekregen dan ze hadden aangevraagd. De 10 miljoen euro wordt vrijgemaakt voor één jaar. 'De Kamermeerderheid wil er zo voor zorgen dat er geen culturele instellingen nu al omvallen, voordat een nieuw kabinet na de verkiezingen is aangetreden. Verschillende partijen, zoals PvdA en D66, hebben forse verhogingen van het cultuurbudget in hun verkiezingsprogramma staan', aldus NRC Handelsblad vanavond.
 
►Bronnen: Tweede Kamer, NRC Handelsblad, ANP
 
gerelateerde items